Kakšna je razlika med suhim lasiščem in prhljajem?

Če si že kdaj imela prhljaj ali luščeče lasišče, potem zagotovo veš, kako neprijetno je konstantno imeti bele luske na črnem puloverju.

Ampak, kaj pravzaprav pa sploh je prhljaj? In v čem se razlikuje od suhega lasišče?

Prhljaj je v bistvu luščeče lasišče in ko govorimo o prhljaju, s tem običajno mislimo na stanje kože, ki se imenuje seboroični dermatitis. Nedavne raziskave so pokazale, da sta si prhljaj in seboroični dermatitis zelo podobna, razlika je le ta, da se prhljaj pojavlja le na lasišču, seboroični dermatitis pa se lahko pojavi tudi na ostalih predelih telesa.

Seboroični dermatitis se najpogosteje pojavi na lasišču, za ušesi ter okoli obrvi in nosnic. Lahko se pojavi na celotnem obrazu in dekolteju. To stanje kože je zelo pogosto, saj naj bi prizadelo kar polovico odrasle populacije. Natančen vzrok za seboroični dermatitis še ni znan, vendar pa bi, po mnenju klinike Mayo, lahko bil povezan s kvasovkami imenovanimi malasezija, ki se nahajajo v maščobi na koži, lahko pa je tudi posledica nepravilnega odziva imunskega sistema.

Suho lasišče pa je po drugi strani oblika suhe koža, ki lahko povzroči srbenje. Suha koža postaja s staranjem še bolj suha in je lahko dedna. Pogosto je povezana z ekcemom, ki pa je nenalezljiv in se običajno pojavi na koži v obliki lusk. Simptomi za ekcem se razlikujejo od osebe do osebe.

Blagi primeri tako suhega lasišča kot prhljaja lahko izgledajo povsem enako, zato je za pravilno zdravljenje vsakega stanja potrebna pravilna diagnoza. Če te srbi lasišče ali koža, boš sama zelo težko ugotovila, kaj je dejanski vzrok za to, zato je zelo pomembno, da oceno poda strokovnjak. Poleg tega pa bi morala poskrbeti tudi za nežno negovalno rutino kože ter se začeti tuširati s toplo (ne vročo) vodo ter nanesti losjon na telo in obraz v dveh minutah po tuširanju/čiščenju.

Seboroičnega dermatitisa (prhljaja) sicer ne moreš popolnoma preprečiti, lahko pa stanje ublažiš z uporabo ustreznih šamponov, ki vsebujejo selenov sulfid ali cinkov pirition (snovi, ki zmanjšujeta luskanje in draženje) ali pa ketokonazol (protiglivično delovanje).

Če pa imaš suho kožo ali ekcem, pa bi morala uporabljati mastna mazila in kreme, ki pomagajo zaščititi kožo pred izgubo vlage. Predele v najslabšem stanju dvakrat na dan namaži z vlažilno kremo, ki vsebuje ceramide. V vlažilno kremo lahko vmešaš tudi malo vazelina, da zagotoviš še boljšo zaščito pred izgubo vlage. Na suhem lasišču pa uporabljaj nežne, vlažilne šampone in balzame, ki običajno vsebujejo manj čistilnih snovi (detergentov) in več hranilnih snovi (olj).