Domov » Lepota & zdravje » Kateri vitamini so najbolj pomembni za ženske

Kateri vitamini so najbolj pomembni za ženske

Lepota & zdravjePrehrana & ReceptiZdravje
Kateri vitamini so najbolj pomembni za ženske
📷 KKW Beauty / Instagram

…v 30-ih, 40-ih, 50-ih in 60-ih.

Vitamine zagotovo uživaš že leta. Če ne s sadjem in zelenjavo pa s prehranskimi dodatki. Ampak, ali sploh veš, katera so najbolj pomembni v določenem starostnem obdobju?

V 30-ih

Če poskušaš zanositi v svojih tridesetih je zelo pomembno, da povečaš vnos folne kisline, ki (poleg tega, da zmanjša verjetnost določenih okvar ploda) zmanjša verjetnost za srčni infarkt in možgansko kap. Če pa ne poskušaš zanositi in jemlješ kontracepcijo, potem pa povečaj vnos cinka in magnezija, saj lahko nekatere oblike kontracepcije zmanjšajo vrednosti teh mineralov v tvojem telesu.

V 40-ih

Vitamin D je pomemben za vse, vendar pa je zadostni vnos le-tega pri 40-ih letih še posebej pomemben, saj pomanjkanje vitamina D pogosto sovpada z boleznimi, ki se običajno najprej pojavijo prav v tem desetletju – to so rak, osteoporoza in bolezni srca.

V 50-ih

Bistvenega pomena za dobro prekrvavitev in delovanje možganov. Vitamin B12 se po srečanju z Abrahamom začne bolj slabo absorbirati v telo, zaradi česar je zelo pomembno, da povečaš njegov vnos. Poleg tega bi morala tudi začeti jemati multivitaminske dodatke, ki so posebej oblikovani za ženske v 50-ih, saj vsebujejo manj železa kot multivitaminski dodatki za mlajše ženske, dodan pa jim je tudi B12 za prilagoditev na spreminjajoče se potrebe tvojega telesa.

V 60-ih

Obdobje po menopavzi. Ključnega pomena je zadostni vnos kalija, saj s tem zmanjšaš tveganje za kap. Poleg tega pa bi morali seniorji uživati tudi dovolj omega-3 maščob, ki lahko pomagajo lajšati simptome artritisa.