Domov » Prehrana & Recepti » Katero rastlinsko mleko je najbolj primerno za določen recept

Katero rastlinsko mleko je najbolj primerno za določen recept

Prehrana & Recepti
Katero rastlinsko mleko je najbolj primerno za določen recept
📷 Profimedia

Mleko je živilo, ki ga dodajamo v ogromno jedi. Je praktično osnovna sestavina v številnih receptih za kuho in peko. Ampak, kaj pa lahko narediš, če klasičnega kravjega mleka ne uživaš?

Na srečo obstaja ogromno mlečnih alternativ in v nadaljevanju izveš, katero rastlinsko mleko je najbolj primerno za določen recept.

1. Mandljevo mleko. Če potrebuješ nadomestek mleka, ki je tudi brez laktoze, potem je mandljevo mleko prava izbira. Upoštevajte pa, da lahko klasično mandljevo mleko doda jedi nekoliko sladek, oreškast okus, zato v slanih jedeh obvezno uporabi neslajenega.

2. Riževo mleko. Od vseh alternativnih mlek je riževo mleko najbližje okusu kravjega mleka. Uporablja se lahko v merilu ena proti ena, vendar je bolj redko, zato jed ne bo tako kremasta kot z običajnim mlekom.

3. Sojino mleko. Tudi sojino mleko ima zelo podoben okus kravjemu mmleku. Za raziko od riževega mleka pa ima tudi zelo podobno teksturo kot kravje mleko, zato je v receptih definitivno najboljša zamenjava, vse dokler uporabljaš različico brez okusa.

4. Ovseno mleko. Ta brezlaktozna alternativa, ko pečeš pecivo, katerega recept vsebuje mleko in nekaj kislega (kot je limonin sok ali kis) za vzhajanje. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin deluje kot običajno mleko.