Kdaj uživaš hrano vpliva na to, kako zaščitena je tvoja koža pred UV žarki

Čas uživanja hrane vpliva na naravno zaščito kože pred sončnimi žarki.

Če si nagnjena k sončnim opeklinam, potem bi se morala, vsaj na dopustu, izogibati poznim večerjam. Nova študija, ki so jo opravili na medicinskem centru v Dallasu v Teksasu je pokazala, da lahko uživanje hrane ob nenormalnem času zmanjša količino naravne zaščite pred UV-žarki, ki jo proizvaja tvoje telo.

Znanstveniki so miši hranili v času, ko običajno ne uživajo hrane (kar je podnevi, saj so nočne živali) in ugotovili, da so pridobile več kožnih poškodb med izpostavljanjem ultravijolični B svetlobi podnevi kot v nočnem času.

Domnevajo, da je razlog predvsem ta, da so s tem zmotili njihov cirkadijski ritem in so encimi, ki sicer popravljajo poškodbe kože, postali čez dan manj aktivni, saj jih je poškodovala UV svetloba. Po drugi strani pa so bile miši, ki so uživale hrano ob normalnem času ter niso imele nenormalnega cirkadijskega ritma (encimi so posledično normalno delovali), manj dovzetne za poškodbe kože zaradi izpostavljenosti UV svetlobi.

Torej, če imaš normalen urnik prehranjevanja, boš čez dan veliko bolje zaščitena pred sončnimi žarki. Pozni prigrizki po 21. uri pa lahko povzročijo poškodbe kože naslednji dan, tako kot se je to zgodilo pri miših.

Ne glede na to, kaj in kdaj ješ pa vsekakor poskrbi, da se vedno zaščitiš pred škodljivimi sončnimi žarki, tako da naneseš kremo z zaščitnim faktorjem vsaj 20 in se v najbolj vročem času dneva (med 11. in 15. uro) zadržuješ v senci.

Ne spreglej tudi 8 mitov o sončnih opeklinah, ki bi jim morala nehati verjeti in na kateri dve pomembni mesti pozabljaš nanesti zaščitni faktor!