Koliko avokada na dan je preveč avokada?
Od svoje kremaste teksture do zmožnostim, da se bori proti maščobi na predelu trebuha, obstaja še veliko več lastnosti, zaradi katerih ljubimo avokado. Ampak, ali lahko tudi preveč dobre stvari škoduje – še posebej, ko je govora o kalorijah?
Zelo enostavno je avokado prerezati na pol in pojesti obe polovici naenkrat. In medtem, ko eno jabolko ali banana šteje kot en obrok sadja, avokado nikakor ne spada v to preprosto pravilo. Kljub temu, da vsebuje visoko vrednost mononenasičenih maščob, ki zmagujejo v boju proti trebušni maščobi in boleznim srca, je maščoba še vedno maščoba, četudi je “dobre” vrste.
Pri prehrani z 2000-kalorijami na dan, bi moral biti dnevni vnos maščob omejen na 65 gramov. En srednje velik, 140-gramski avokado vsebuje 23 gramov maščobe – to je že skoraj tretjina maščobe, ki jo je priporočljivo zaužiti na dan – in okoli 250 kalorij. Za primerjavo, eno srednje veliko jabolko vsebuje malo manj kot 100 kalorij in je relativno brez maščob.
Porcija avokada nikakor ni cel avokado, ampak le ena petina, kar je 28 gramov oziroma 2 do 3 rezine.
Ampak, če si si na solati ravnokar narezala pol avokada, brez panike. Če prilagodiš ostalo prehrano in čez dan nekoliko omejiš vnos kalorij, se ne bo popolnoma nič poznalo na tehtnici. Konec koncev je veliko bolje, da na solato namesto sira ali kruhovih kock dodaš koščke avokada.
Ne spreglej pa tudi, kako ohraniš avokado svež in živo zelene barve brez limone!