Domov » Prehrana & Recepti » Koliko soli moramo dejansko zaužiti s svojo prehrano

Koliko soli moramo dejansko zaužiti s svojo prehrano

Prehrana & ReceptiZdravje
Koliko soli moramo dejansko zaužiti s svojo prehrano
📷 Envato Elements

Prehrana z visoko vsebnostjo soli lahko vpliva na povišanje krvnega tlaka, konstantno visok pritisk pa obremeni srce in poveča tveganje za nastanek infarktov in kapi.

Trenutno priporočilo za odrasle je, da bi morali na dan zaužiti nič več kot 6 gramov soli (zvrhana čajna žlička).

Vnos soli je zelo pomemben, vendar je količine zelo težko meriti. 3/4 našega celotnega vnosa soli izvira iz hrane, ki jo jemo, kar pomeni, da hrani zavestno dodajamo le 1/4 soli.

Verjetno te ne bo presenetilo dejstvo, da večina zapakiranih in predelanih živil vsebuje sol, vendar pa veliko soli vsebujejo tudi manj očitna živila, kot sta kruh in jutranji kosmiči. Branje deklaracij na živilih je zelo pomembno, vendar pogosto lahko tudi precej komplicirano.

Na nekaterih deklaracijah piše količina soli, ki jo proizvod vsebuje, spet na drugih pa vsebnost natrija in pri večini se podatki nanašajo na 100 gramov izdelka. Poskusimo uganko razrešiti z dvema preprostima enačbama:

sol ÷ 2,5 = natrij ALI natrij x 2,5 = sol

6 gramov soli na dan je torej enako 2,4 grama natrija. In če na grobo povzamemo:

  • živilo, ki vsebuje 1,5 grama soli (0,6 gramov natrija) na 100 gramov se šteje za živilo z visokim deležem soli in je zato potrebno njegovo uživanje zelo omejiti ali ga hraniti za posebne priložnosti (pikniki, zabave) in poletni dopust.
  • živilo, ki vsebuje 0,3 grama soli (0,1 gram natrija) ali manj na 100 gramov pa uvrščamo med živila z nizko vsebnostjo soli in posledično med zdrava živila.

Kako lahko zmanjšaš vnos soli?

Poskusi se izogibati vnaprej pripravljenim in zapakiranim živilom, v svežo kuhano hrano pa dodajaj manj soli in veliko začimb in zelišč, ki bodo jedi dodale okus.

Morda se ti bo hrana na začetku zdela nekoliko čudna in brez okusa, vendar se človeške brbončice zelo hitro (v nekaj tednih) privadijo na spremembe in kaj kmalu se boš spraševala, kako si včasih sploh lahko uživala tako slano hrano!