Kraljevski recept: Kraljeva družina razkrila recept za svoje božično pecivo
“Danes je Zmešana nedelja, tradicionalno dan, ko domači kuharji “zmešajo” svojo mešanico za božično pecivo,” so zapisali pod objavo na Instagram profilu kraljeve družine. Sladico, imenovano tudi “figgy puding” ali slivov puding, se speče v nedeljo pred začetkom adventa in takrat se začne odštevanje do božiča.
Si pripravljena, da tudi pri tebi doma zadiši po praznikih? Spodaj najdeš recept za kraljevo božično pecivo.
Kraljevsko božično pecivo
Sestavine (za 2 pecivi):
- 250 g temnih rozin
- 250 g ribeza
- 185 g belih rozin
- 150 g pomarančne in limonine lupinice
- 250 g suet-a ali zamrznjenega masla
- 250 g drobtin
- 90 g moke
- 12 g mešanice začimb za peciva
- 2 celi jajci
- 180 g rjavega sladkorja
- 275 ml piva
- 40 ml temnega ruma
- 40 ml žganja
- (če ne želiš uporabiti alkohola, ga lahko nadomestiš s pomarančnim sokom ali hladnim čajem)
Priprava:
1. V posodi zmešaj vse suhe sestavine.
2. Nato dodaj jajca in tekoče sestavine ter ponovno zmešaj s kuhalnico.
3. Dve keramični posodi namasti z maslom in v obe pritisni testo ob dno.
4. Vrh pokrij s peki papirjem izrezanim v obliki kroga.
5. Posodi pokrij s krpo ali srebrno folijo in položi v velik lonec, ki ga napolni z vodo do 3/4 višine posod.
6. Lonec pokrij s srebrno folijo in kuhaj na nizkem ognju 6 ur. Dolij vodo, če je to potrebno.
7. Ko je pecivo v posodah ohlajeno, ga postavi v prostor, ki je suh, hladen in temen ter hrani tm vse do božiča.
8. Na božični dan pecivo segrevaj v loncu z vodo 3-4 ure. Nato z neostrim nožem zareži okoli peciva, ga prevrni na krožnik, okrasi ali flambiraj in postrezi z omako iz žganja in smetane.