Kuharski trik: Kako v trenutku narediš beli riž bolj zdrav
Poskušaš jesti zdravo. Odlično! To pa verjetno pomeni, da namesto belega riža kupuješ rjavi neoluščeni riž (če pa si na kakšni posebni dieti pa ga morda sploh ne uživaš). Vendar pa nutricionisti razkrivajo, da obstaja način priprave belega riža, ki ga naredi izjemno zdravega – in to je kombinacija s stročnicami.
Zakaj? Ker je beli riž rafiniran ogljikov hidrat, ki običajno povzroči nezdrav in hiter dvig sladkorja v krvi, sledi pa mu še hitrejši in strm padec. Toda, ko belemu rižu dodaš stročnice (leča, fižol, grah, čičerika…), s tem znižaš glikemični indeks celotnemu obroku in ohraniš bolj stabilno raven sladkorja v krvi, zaradi česar ne boš že čez eno uro iskala prigrizkov.
Poleg stročnic pa lahko v riž zamešaš še prepraženo zelenjavo (čebula, paprika, paradižnik, brokoli,…) in začimbe in obrok poln vlaknin, vitaminov in mineralov je pripravljen!