Lahko preveč zapečen kruh poveča tveganje za nastanek raka?

Toast bi moral biti zlato zapečen, da zmanjšaš vnos škodljivih kemikalij.

Nutricionisti opozarjajo, da bi morala biti škrobnata živila, kot sta kruh in krompir, zlato rumeno zapečena (ne rjavo!), saj se s tem zmanjša vnos potencialno škodljivih kemikalij, ki bi lahko povzročile nastanek raka.

Kemikalija akrilamid nastaja, ko škrobnata živila predolgo pečemo, pražimo ali cvremo na visoki temperaturi, nedavne raziskave pa so tudi pokazale, da je ta snov strupena tudi za DNK pri živalih.

Poleg toplotne obdelave pa je zelo pomembno tudi to, kje shranjuješ škrobnata živila. Imaš krompir v hladilniku ali nekje na hladnem? Čim prej ga prestavi v temen prostor s temperaturo vsaj 6°C, saj zelo hladno okolje vpliva na rast sladkorja v škrobnati zelenjavi, kar pa lahko posledično poveča proizvodnjo akrilamida med kuhanjem. Naravno kemično snov, ki nastane z reakcijo med aminokislinami in sladkorji lahko najdemo v škrobnatih živilih, kot so kruh, čips, kosmiči, peciva, piškoti in kava, ki so bila toplotno obdelana na vsaj 120°C.

Znanstveniki sicer še niso ugotovili, kolikšna količina akrilamida je za ljudi škodljiva, vendar svetujejo, da naj visoko škrobnata živila zapečemo le do zlato rumene barve – temneje kot je pečeno živilo, več je v njem prisotnega akrilamida.

Nes preglej pa tudi, zakaj je tako zelo pomembno dobro prežvečiti hrano!