Lepotna dilema: Je spanje z mokrimi lasmi res škodljivo?

Večerna negovalna rutina je običajno sestavljena iz tuširanja in čiščenja obraza, včasih pa se tudi zgodi, da si moramo pred spanjem umiti tudi lase. In kaj se zgodi, če smo preveč utrujeni in se nam ne ljubi las posušiti s sušilcem za lase, ampak se v posteljo odpravimo kar z mokrimi lasmi? Je to škodljivo? Pa poglejmo, kakšna je resnica.

Najprej, zaradi spanja z glavo polno mokrih las ne bomo zboleli. Hiter zdravstveni tečaj: Običajen prehlad povzroča virus, ki nima nobene veze s temperaturo ali vlažnostjo tvojih las. Vendar pa to nikakor ne pomeni, da nam lahko spanje z mokrimi lasmi pride v navado.

Zakaj? Ker so lasje v mokrem stanju najšibkejši, kar pomeni, da če se v posteljo odpravimo z lasmi prepojenimi z vodo, jih lahko med spanjem konkretno poškodujemo in pospešimo lomljenje, skrepanost in zavozlanost. Vendar pa je treba tudi poudariti, da spanje z mokrimi lasmi vsake toliko časa ne bo povzročilo opaznih negativnih posledic, nikakor pa ni priporočljivo spanje z mokrimi lasmi vsak drugi ali tretji dan.

Spanje z mokrimi lasmi, neuporaba sušilca za lase ali sušenje las na zraku lahko pospeši razrast bakterij in plesni na lasišču in vzglavniku, vendar pa ta teorija še ni znanstveno potrjena. Ampak pozor, v kolikor imate težave z lasiščem (alergije ali prhljaj) bi morali lase pred spanjem obvezno posušiti.

Najboljši triki, kako pospešiti sušenje las - Modna.si
gpointstudio / Freepik

Spanje z mokrimi lasmi vsake toliko časa torej ne bo povzročilo večje škode. Ampak da bi zmanjšali tveganje za lomljenje (ali pa vas skrbijo alergije in stanje lasišča), potem bi morali lase pred spanjem vedno popolnoma posušiti s sušilcem za lase.