Domov » Prehrana & Recepti » Losos: Zakaj bi moral biti pogosteje na tvojem krožniku

Losos: Zakaj bi moral biti pogosteje na tvojem krožniku

Prehrana & Recepti
Losos: Zakaj bi moral biti pogosteje na tvojem krožniku
📷 Pixabay

Nutricionisti mu ne pravijo kar tako “hrana za možgane”!

Losos vsebuje ključno spojino, imenovano dokozaheksaenojska kislina, ki pomaga ohranjati centralni živčni sistem in da niti ne omenjamo vseh ostalih koristi, ki jih ima ta riba za naše srce in metabolizem. Te zanima, zakaj bi moral biti losos vsaj enkrat tedensko na tvojem krožniku?

Hranilne vrednosti (za 115-gramski lososov file):

  • 170 kalorij (70 kalorij od maščobe)
  • 6 g maščob
  • od tega 1 g nasičenih maščob (5% dnevne vrednosti)
  • 75 mg holesterola (25% dnevne vrednosti)
  • 26 g beljakovin
  • 20 mg kalcija (2% dnevne vrednosti)
  • 0,27 mg železa (4% dnevne vrednosti)

Zdravilne koristi lososa

Kot bogat vir omega-3 polinenasičenih maščobnih kislin, ima uživanje lososa ogromno prednosti. Med drugim lahko:

  • Zmanjša vnetja: Omega-3 maščobne kisline v lososu povečajo pretočnost celične membrane, kar pomaga preprečiti vnetja.
  • Pomaga kuriti maščobe: Omega-3 maščobne kisline izboljšajo metabolizem maščob in zmanjšajo proizvodnjo trigliceridov v telesu (vrsta maščobe).
  • Za bolj bistre otroke: DHA v lososu je glavna strukturna komponenta osrednjega živčnega sistema in retina. Ugotovljeno pa je bilo tudi, da je losos ena izmed tistih vrst rib, ki bi lahko zvišala otrokov IQ za 3.2 točke do 9. leta starosti, če se ga uživa med nosečnostjo.
  • Kontrolira krvni tlak in pritisk: Raziskave so pokazale, da lahko bioaktivni peptidi v lososovih beljakovinah pomagajo ohranjati normalen krvni tlak in pritisk.
  • Ščiti srce: Redno uživanje lososa lahko izboljša nivo lipidov in zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.

Kakšna je razlika med gojenim in divjim lososom?

Tako gojeni kot divji losos vsebujeta bistveno več omega-3 kot omega-6 maščobnih kislin – ključno razmerje, ki je povezano z zmanjševanjem oksidativnega stresa v telesu. Oba vsebujeta beljakovine, vitamine in minerale. Boljši pa je vsekakor divji losos, ki vsebuje več omega-3 maščobnih kislin.

Ali je dobro uživati lososovo kožo?

Lososova koža vsebuje ogromno hranilnih snovi: vsebuje omega-3 maščobne kisline, vitamin D ter obilico ostalih vitaminov in mineralov.

Si že poskusila slasten recept za losos v kuskus skorjici?