Makeup: Kdo je v resnici iznašel ličila?

Po koronskem letu, ko nas je večina prisegala bolj na naravni videz zaradi obveznega nošenja mask, ki so prekrivale več kot polovico obraza, smo zdaj, ko se je situacija nekoliko umirila, začele vedno bolj posegati po ličilih, zaradi katerih se številne počutimo bolje. Občutek boljšega videza z ličili privablja potrošnike, da zapravljajo denar za ličila. Ampak, od kje sploh izvirajo ličila? Kdo jih je v resnici iznašel?

Zgodovina ličil sega tisoče let nazaj

Tiste, ki za pust uporabljajo ličila, da ustvarijo masko Kleopatre, bodo zagotovo pozitivno presenečeni, saj so bili prav stari Egipčani tisti, ki so izumili ličila. Stari Egipčani so ustvarili bistvene gradnike ličil, zlasti “khol” črtalo za oči, ki se uporablja še danes. In z mešanjem kohlovega prahu z različnimi barvili so Egipčani lahko ustvarili modre in rdeče barve, ki jih lahko danes vidimo v egipčanski umetnosti in hieroglifih. Z mešanjem mineralov in glinenega pigmenta z živalsko maščobo so naredili tudi senčilo, šminko in rdečilo za lica. Ličila so nato potovala iz Egipta v Grčijo in nato naprej v Rim.

Ličenje pri starih Egipčanih - Modna.si
Ličenje pri starih Egipčanih (Foto: Profimedia)

Prva pravilna uporaba kozmetike se je pojavila pred daljnimi 5000 leti. Vendar pa zgodbe o kozmetičnih izdelkih, kot sta osnovni lak za nohte in rdečilo, segajo v prvo tisočletje pred našim štetjem.

Prvi, ki so uporabili izraz “kozmetika” so bili Grki. Pudre za obraz so iznašli Rimljani in Grki, ki so zdrobili kamne in iz njih naredili fine pudre, ki so osvetlili njihovo polt. Afriške, aboridžinske in domorodne kulture so prav tako uporabljale podobne prakse in ustvarjale barve za obraz iz gline, ki so jo obarvali s posušenimi rastlinami in rožami, da bi posredovali sporočila v svojih skupnostih.