fbpx

Mastni lasje: Najboljši nasveti, kako se jih uspešno znebiti

Mastni lasje so pogost problem, ki se pojavi pri številnih ljudeh. Ko lojnice na lasišču proizvajajo preveč sebuma, to lahko povzroči, da se lasje hitro mastijo in izgubijo sijaj. Vendar pa obstajajo načini, s katerimi lahko ohraniš zdrave in lepe lase, ne da bi se morala spopadati z mastnimi lasmi.

Pomembno je, da lase umivamo redno, vendar ne preveč pogosto. Če lase umivamo prepogosto, lahko to povzroči, da lojnice proizvajajo še več sebuma, kar bo posledično povzročilo mastne lase. Priporočljivo je, da mastne lase umivamo vsak drugi dan in, v kolikor je to možno, poskušamo postopoma za en dan podaljševati trajanje med umivanji.

Umivanje las - Modna.si
Umivanje las (Foto: Envato Elements)

Pri zmanjševanju proizvodnje sebuma pomaga tudi uporaba šampona za mastne lase, saj vsebujejo sestavine, kot so salicilna kislina, katran in aloe vera, ki pomagajo očistiti lasišče in zmanjšati proizvodnjo sebuma. Prav tako se priporoča uporaba šamponov, ki ne vsebujejo parabenov, silikonov in drugih kemičnih sestavin, ki lahko zamašijo pore in povzročijo nastanek mastnih las.

Kljub mastnim lasem je priporočljiva uporaba naravnih olj, kot je olje grozdnih pešk, saj je izjemno lahko olje in podari lasem sijaj, ne da bi jih preveč zmastil. Nekaj kapljic ga nanesi na konice, ko zaključiš stiliranje, saj so pri mastnih lase pogosto lasje pri lasišču mastni, pri konicah pa izsušeni.

Seveda pa pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih in lepih las igra tudi prehrana. Prehrana, bogata z vitamini in minerali, kot so vitamini A, B, C in E, pa tudi železo, cink in biotin, lahko pomagajo ohranjati zdrave lase in preprečevati nastanek mastnih las. Prav tako se priporoča uživanje hrane, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, ki pomagajo ohranjati zdravo kožo in lase.

Preberi si tudi:
7 opozorilnih znakov, da ti primanjkuje omega-3 maščobnih kislin

7 opozorilnih znakov, da ti primanjkuje omega-3 maščobnih kislin

Omega-3 maščobne kisline so ključne za naše zdravje in dobro počutje. Nedavna študija pa je žal pokazala, da jih večini žensk primanjkuje, zaradi česar zelo verjetno trpijo za…

Če se ti lasje po umivanju izjemno hitro zmastijo, je za to morda kriva uporaba preveč izdelkov za stiliranje las, kot so geli, laki in voski, saj lahko te snovi zamašijo pore in povzročijo nastanek mastnih las. Namesto tega raje uporabljaj čim manj izdelkov in po umivanju nanesi le balzam proti izpiranju, nato pa na suhe lase po potrebi še sprej za zaščito proti vročini, na koncu stiliranja pa še malo olja na konice.

Če se kljub upoštevanju zgornjih nasvetov stanje z mastenjem las ne izboljša, potem se je priporočljivo naročiti na pregled lasišča, da se prepoznajo morebitne težave, ki bi lahko vplivale na nastanek mastnih las, da se lahko ustrezno ukrepa. Naroči se na pregled pri trihologu, ki je specializiran za težave z lasmi in lasiščem.

Preberi si tudi:
Salonski šampon ali drogerijski šampon? - Modna.si

Kakšna je razlika med dragim in poceni šamponom?

Si se tudi ti kdaj vprašala, ali je dejansko kakšna razlika med dragimi šamponi, ki jih kupimo v frizerskem salonu, in poceni šamponi iz drogerije? Ali za višjo…