Modni navdih: 25. junij je dan za mornarske črte

Mornarske črte imajo že več kot 160-letno zgodovino. Prvotni mornarsko-beli vzorec, ki je vseboval natanko 21 črt (vsaka za eno Napoleonovo zmago), je bil zasnovan za francoske mornarje – vzorec bi reševalcem pomagal lažje opaziti mornarja, ki bi padel čez krov.

Coco Chanel je modnemu svetu predstavila la marinière. Med potovanji po francoski obali je opazila črte na mornariških uniformah. Črte so jo tako navdihnile, da jih je vključila v svojo kolekcijo iz leta 1917. Chanelovi modeli so v žensko modo vnesli novo lahkotnost in začela se je stilska revolucija.

Črtasta majica, ki se je rodila kot luksuzni modni kos, je postala najljubša vsem od Audrey Hepburn do Jamesa Deana. Celo Jackie Onassis in Pablo Picasso sta bila znana kot naklonjena temu slogu.

Skozi leta so se modni oblikovalci še naprej vračali k mornarskim črtam kot muzam za svoje modne kolekcije. Karl Lagerfeld, Yves Saint Laurent in morda najbolj znan po njih Jean Paul Gaultier so črte uporabili kot osrednji motiv. Dandanes so mornarske črte prava modna klasika.

Leta 2010 je Mednarodna pomorska organizacija (IMO) 25. junij določila za svetovni dan pomorščakov. Spodaj si oglej nekaj primerov, kako zvezdnice rade nosijo črtasta oblačila.