Modra svetloba sploh ni sovražnik spanja, ampak…

Glede na novo študijo iz Švice je morda prišel čas, da nehamo kriviti modro svetlobo za vse naše težave s spanjem.

Če si želiš izboljšati spanec, je en od prvih nasvetov ta, da pred spanjem ne glej v ekrana. Zmanjšanje izpostavljenosti modri svetlobi je postalo standarden nasvet za “higieno spanja” – ideja je, da svetloba naših telefonov, zaslonov prenosnikov in televizorjev moti proizvodnjo spalnega hormona melatonina, kar vodi do motenj naše notranje telesne ure.

Ampak glede na novo študijo, modra svetloba morda sploh ni problem. Raziskava, ki jo je izvedla skupina na Univerzi v Baslu v Švici, je pokazala, da nobena posamezna barva svetlobe ni bolj moteča od druge, ko gre za spanje.

Splošna svetlost, ki smo ji izpostavljeni, verjetno igra večjo vlogo pri motnjah naše notranje ure ali cirkadianega ritma.

Ugotovitve, ki so bile objavljene v reviji Nature Human Behaviour, kažejo, da bi lahko zatemnitev luči okoli nas – pa naj gre za zaslon telefona, stropne luči ali nočne luči – pomagala preprečiti motnje naših hormonov spanja, kar bi pozitivno vplivalo na spanje.

Da bi ugotovili, kako lahko različne vrste in jakosti svetlobe potencialno vplivajo na spanje, so raziskovalno skupini s 16 udeleženci izpostavili trem različnim svetlobnim ‘scenarijem’: navadni beli kontrolni luči, rumeni luči in modri luči. Udeleženci so bili tem lučkam izpostavljeni eno uro, začenši 30 minut po običajnem času spanja, to je času, ko so običajno začeli postajati zaspani.

Čeprav bi lahko pričakovali, da bo modra svetloba še posebej moteča, študija poroča, da ni bilo “prepričljivih dokazov”, da so spremembe v barvi svetlobe igrale vlogo pri preprečevanju spanja. Pravzaprav so rekli, da obstajajo “prepričljivi dokazi”, da različne barve svetlobe ne zatirajo melatonina drugače. Namesto tega so ugotovili, da so vse tri vrste svetlobe odložile začetek spanja, kar kaže na to, da je svetloba sama po sebi, v nasprotju z barvami, vplivala na telesno uro udeležencev.