Movember je sporočilo za vse življenje

V Sloveniji je po podatkih NIJZ vsaka 50. smrt samomor. Moški si v primerjavi z ženskami skoraj štirikrat pogosteje sodijo sami. Ta mesec je tako čas, ko moški in njihovi brki oziroma brade postanejo ambasadorji pomembnih zdravstvenih tem. Poudarek je na ozaveščanju o različnih oblikah raka, predvsem na modih in prostate, pa tudi o duševnem zdravju moških. Pobudi se pridružuje tudi Medicinski center Barsos, kjer moški lahko celostno poskrbijo za svoje zdravje. Bistveno pri tem je pravočasno zaznavanje težav in iskanje pomoči. »Duševno zdravje je med moškimi pomembna, a pogosto spregledana ali celo zamolčana težava. Še vedno je prisotna

Urša Murn, direktorica MC Barsos - Modna.si
Urša Murn, direktorica MC Barsos

stigma, poleg tega pa so moški manj nagnjeni k iskanju pomoči, kar posledično lahko vodi do samomorov,« poudarja Urša Murn, direktorica Medicinskega centra Barsos.

Rak prostate je najpogosteje postavljena onkološka diagnoza pri slovenskih moških, 80 % bolnikov pa je starejših od 80 let. Po drugi strani je rak mod najpogostejša oblika raka pri moških, starih med 20 in 40 let. »Statistike nazorno kažejo, da so zdravstvene težave moških kljub razviti diagnostiki in obširnem ozaveščanju še vedno velik izziv, ki zahteva polno  pozornost in ukrepanje. Rak prostate in rak na modih sta dve izjemno resni bolezni, ki ju je mogoče dobro obvladati, če se le odkrijeta pravočasno,« poudarja specialist urologije dr. Andrej Kmetec. V Medicinskem centru Barsos tako ostajajo zavezani k sodelovanju k ozaveščanju o teh zdravstvenih izzivih moških. »Naša ekipa zdravnikov in strokovnjakov je dovolj izkušena in pripravljena, da zagotovi informacije, nasvete in podporo vsem moškim, ki želijo izboljšati svoje zdravje in predvsem preprečiti resne zdravstvene težave. Zato le izkoristite ta november za pogovor o moškem zdravju. Delite informacije, spodbujajte redne preglede in premagajte stigmo, ki se še vedno drži okoli moškega zdravja,« dodaja Urša Murn.