Domov » Potovanja » Najboljša zdravila za potovalno slabost

Najboljša zdravila za potovalno slabost

PotovanjaZdravje
Najboljša zdravila za potovalno slabost
📷 Angelica Blick

Ukrepaj še pred potovanjem!

Če si nagnjena k potovalni slabosti, potem se potovanj definitivno ne veseliš tako zelo, kot se jih ostali. Nikoli ne veš, kateri let se bo spremenil v turbulentnega in kdaj bodo ladjo zajeli gromozanski valovi. In ko ti enkrat v glavi postane slabo, je slabost zelo težko odpraviti.

Na srečo pa obstaja nekaj ukrepov, ki ti lahko pomagajo ublažiti ali celo preprečiti potovalno slabost.

Najprej izberi primeren sedež. Pomembno je, da svoje srednje uho ohraniš čim bolj stabilno. To narediš tako, da izbereš sedež, kjer je gibanje najmanj prisotno – to je lahko nad krilom letala, na sprednjih sedežih avtobusa ali avta ali pa na sprednjih vagonih vlaka. Na ladji boš najmanj gibanja občutila nekje na sredini plovila na spodnjih palubah. Pomaga pa tudi bližina okna za svež zrak in pogled na obzorje.

Ko se bliža čas potovanja, poskrbi da si fizično v tip top formi. To pomeni, da si dobro naspana, dobro hidrirana ter da si zaužila lahek, čim manj masten obrok. Če se boš na potovanje odpravila zmačkana in tik pred odhodom pojedla masten hamburger, pizzo ali makarone s sirom, potem te pred slabostjo ne bo rešil tudi najboljši sedež.

Ko si enkrat v gibanju in začutiš slabost, čim prej spremeni smer pogleda – nikar ne glej v nekaj, kar je blizu oči (knjiga ali telefon). Globoko vdihni skozi nos in izdihni skozi usta. Poslušaj glasbo ali pa začni pogovor s svojim sopotnikom, da preusmeriš pozornost stran od slabosti.

V kolikor nič od naštetega ne pomaga, potem je čas za dodatno pomoč. Vedno imej pri sebi prazne vrečke iz polivinila, poleg njih pa tudi ingverjeve bonbone, čajne vrečke ingverja, kamilice in mete ter eterično olje poprove mete.