Domov » Lepota & zdravje » Najboljša živila za vsako kožno težavo

Najboljša živila za vsako kožno težavo

Lepota & zdravjeNegaPrehrana & Recepti
Najboljša živila za vsako kožno težavo
📷 Angelica Blick

Zagotovo si že nič kolikokrat slišala, da si, kar ješ. In če govorimo o najpogostejših kožnih težavah, kot so gube, akne in izsušenost, poleg ostalih, je v tej anekdoti vsekakor nekaj resnice.

Težave na koži so pogosto posledica zakisanosti telesa, mineralnih neravnovesij, oksidativnega stresa in vnetnih procesov, ki se dogajajo znotraj telesa.

Redni obroki, ki vsebujejo hranljiva živila, lahko pomagajo odpraviti težave, ki povzročajo težave tvoji koži. In katera bi morala čim pogosteje umestiti na svoj krožnik pri določenih težavah?

Izsušenost
Luskasta koža je prav tako nezaželena kot ledeno nizke temperature, ki jih prinese zima. Če je tvoja koža izsušena, potem bi morala redno uživati živila, ki so bogata z zdravimi maščobami, kot so avokado, olivno olje, kokosovo olje in oreščki – vsi odlično vlažijo kožo in ji podarjajo sijoč izgled od znotraj navzven.

Vnetje
Pordelo in razdraženo kožo pomiri z uživanjem živil, ki vsebujejo veliko omega-3 maščobnih kislin, kot so losos, špinača, laneno seme, ter konopljina in chia semena. Omega-3 imajo močne protivnetne lastnosti in znano je, da zmanjšujejo rdečico in oteklino povezano z ekcemom, luskavico, rozaceo in dermatitisom. Za najboljše rezultate na svoj dnevni menu vključi vsaj dve od omenjenih omega-3 živil.

Zabuhlost
Ne glede na to ali si ali nisi bedela pozno v noč, zabuhla koža te navidez naredi bolj utrujeno. Zaubhlost lahko pripišemo zadrževanju vode ali slabi prebavi. Zbudi se in “splošči” svojo kožo z živili, ki so naravni diuretiki in prebavni pomočniki – to so šparglji, korenje, kumare in zelena.

Utrujenost/Pustost
Še zlasti v hladnejših mesecih z naše kože izgine zdrav sijaj. Da bi ga pridobila nazaj, povečaj vnos vitamina C, ki pomaga učvrščevati kožo, bledi sončne pege in zmanjšuje škodo zaradi onesnaženosti, kar lahko naredi kožo navidez pusto in brez življenja. Dnevno dozo vitamina C zagotovi z uživanjem pomaranč, rdeče in zelene paprike, jagod, limon in brokolija.

Akne
Akne so ena izmed najbolj razširjenih – in nadležnih – kožnih težav. Pomagaj zmanjšati izbruhe mozoljev s povečanjem vnosa cinka. Cink je eden od najpomembnejših mineralov za zdravje kože in preprečevanje aken, saj nadzira proizvodnjo olja in hormone, ki povzročajo akne. Veliko ga vsebujejo bučna semena, ingver, orehi, jajca in ostrige, zato jih za čisto kožo uživaj čim pogosteje.

Gube/Proti staranju
Vsi si želimo za vedno ohraniti mladostno kožo, na žalost pa čas ni na naši strani, ko gre za znake staranja. Proti gubam in linijam se bori z živili, kot je kokosovo olje in tistimi, ki vsebujejo silicijev dioksid – por, čičerika, mango in zelena – saj pomagajo okrepiti in obnoviti vezivno tkivo kože, ki lahko povzroči nastanek gub, ko je poškodovano.
Poleg tega pa lahko pri upočasnjevanju staranja kože pomaga tudi vitamin E, saj je to v maščobi topen antioksidant, ki pospešuje regeneracijo celic, zaradi česar koža izgleda mlajša. Veliko vitamina E vsebujejo paradižnik, sončnična semena, mandlji, breskve in suhe slive.