Domov » Lepota & zdravje » Ali brusnice RES pomagajo preprečevati vnetja sečil?

Ali brusnice RES pomagajo preprečevati vnetja sečil?

Lepota & zdravjeZdravje
Ali brusnice RES pomagajo preprečevati vnetja sečil?
📷 Profimedia

Po tem, ko smo razrešili dilemo, ali je bolj zdravo maslo ali kokosovo olje, bi rade izvedele tudi, koliko je resnice v tem, da brusnice preprečujejo vnetja sečil. Je to le mit ali dejansko drži?

Ja, brusnice resnično pomagajo preprečevati vnetja sečil, kar so razkrile številne študije. Podatki več kot 400 raziskav so pokazali zmanjšanje pogostosti ponavljajočih se vnetij sečil pri ženskah, ki redno uživajo brusnice.

Čeprav nekatere prvotne študije niso bile dokončane, pa so najnovejše raziskave potrdile, da lahko izdelki iz brusnic dejansko zmanjšajo ali odpravijo simptome vnetij sečil. Ena pomembna študija iz leta 2017 je analizirala 28 kliničnih testiranj, v katerih je sodelovalo skupaj skoraj 5000 udeleženk in razkrila, da so tiste, ki so redno uživale izdelke iz brusnic – sokove, kapsule, tablete ali ekstrakte – imele za 32 odstotkov manjše tveganje za ponovitev vnetja sečil.

In zakaj je temu tako? Ker se brusnice učinkovito bojujejo proti okužbam in s tem odstranijo bakterije. Imajo to sposobnost, da zadržijo bakterije stran od sten mehurja, s čimer preprečijo vnetja sečil, poleg tega pa tudi neposredno vplivajo na uničevanje teh bakterij. Če se bakterije ne morejo oprijeti celic, ne morejo rasti in povzročati okužb.

Čeprav so za zdravljenje vnetij sečil zelo priljubljeni brusnični sokovi, pa bi se le-tem morala čim bolj izogibati, saj večina vsebuje ogromno dodanega sladkorja. Veliko bolj se priporočajo tablete ali kapsule, ki vsebujejo ekstrakt brusnic.

Poleg brusnic pa je za preprečevanje vnetij sečil zelo pomembno tudi uživanje zadostnih (nesladkanih) tekočin, uriniranje po spolnem odnosu in izogibanje uporabi gelov na intimnih predelih.