fbpx

To so najboljše alkoholne pijače po mnenju nutricionistov

Alkohol nikoli ne bo uvrščen med “zdrava” živila. Ampak, ko greš s kolegi ven na pijačo ali naročaš koktejl ob večerji, mora obstajati tudi nekaj, kar ni tako zelo slabo zate, kajne?

Te zanima, katere alkoholne pijače ti priporočajo nutricionisti, če se ne bi rada preveč pregrešila med zdravim načinom prehranjevanja?

Rdeče vino

Kvalitetno rdeče vino ali rose boš povsem podzavesnto pila bolj počasi, zato boš posledično spila manj v primerjavi s koktejli, ki so okusni kot bonbon in jih zato veselo hitro srkaš. Poleg tega pa rdeče vino vedno naročaj po kozarčkih, saj tako ne boš imela občutka, da moraš spiti celo steklenico in tako popiti veliko več kot si dejansko želiš.

Tekila

Tekila, narejena iz agavine tequilane, ki je naravno prisotno sladilo, zaradi česar jo je zelo prijetno piti samostojno ali v kombinaciji z gazirano vodo in rezinami limete. Ne vsebuje nobenih dodatnih umetnih sladkorjev ali sirupov, ki jih lahko najdemo v večini ostalih alkoholnih pijač.

Pivo

Kljub dobremu okusu, gazirane pijače običajno pijemo počasneje, zaradi česar boš posledično dlje časa uživala v eni pijači in v vsakem požirku. In čeprav je zelo pogosto vino deležno največ pozornosti, ko govorimo o izbirah “zdravih” alkoholnih pijač, pa je kar 150 raziskav pokazalo, da zmerno uživanje piva (to je ena alkoholna pijača na dan za ženske in dve za moške) lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja. Opa, kdo bi vedel!

Žgane pijače

Ne boš verjela, ampak 40 mililitrov vodke, ruma, tekile ali viskija ima skoraj povsem enako število kalorij. ALkoholne pijače postanejo slaba izbira šele, ko jih mešamo s sladkimi nealkoholnimi pijačami. Če si na dieti in paziš na vnos kalorij, potem izberi žgano pijačo in jo zmešaj z gazirano vodo in ledom. Malo svežega limoninega ali limetinega soka bo naredilo bolj osvežilen okus brez dodatka sladkorja in ostalih umetnih sestavin.

In ne pozabi, pij odgovorno!