Najboljši napitki pred spanjem za sladke sanje

Najboljši napitki pred spanjem za lahko noč…

Ti je zadišal topel napitek, ki te bo zazibal v sladko spanje? Če se ne želiš celo noč premetavati in obračati po postelji, potem mora biti tvoja izbira dobro premišljena…

Stari dobri črni čaj, ki ga pred spanjem redno uživa kar 66% Britancev ti nikakor ne bo pomagal do boljšega spanca. Kaj pa ti bo?

Mmm, vroče mleko

Kalcij pomaga umiriti centralni živčni sistem, laktoza (naravni mlečni sladkor) pa lahko vpliva na izločanje endorfinov – naravne, morfiju podobne snovi, ki olajšajo stres. Mleko vsebuje tudi aminokislino triptofan, ki ga možgani uporabljajo, da s pomočjo serotonina upočasnijo aktivnost živčevja, kar ti pomaga pri boljšem spanju.

Zeliščni čaj

Kamilico so v starem Egiptu uporabljali za zdravljenje nespečnosti in če je bila dobra takrat, zakaj si ne bi z njo pomagala tudi zdaj. Ostale pomirjujoče infuzije, ki pomagajo k zmanjšanju stresa in boljšemu spanju pa so tudi ingver, pomaranče, poprova meta in med. Zato bodi na embalaži čajev pozorna na prej omenjene sestavine.

Izogibaj pa se kakršnimkoli alkoholnim napitkom, kavi in ostali pijači, ki vsebuje kofein ter tudi kakavu, saj vsebuje sestavino teobromin, ki deluje diuretično in zaradi katere boš morala sredi noči na stranišče.