Ne zapravljaj po nepotrebnem in privarčuj nekaj denarja

Vse zapravimo preveč denarja za eno ali drugo stvar. Naša generacija pač težko prihrani kaj denarja v poplavi reklam in popustov, s katerimi nas ‘bombardirajo’ z vseh strani. In za katero stvar po nepotrebnem zapravimo največ denarja? Za hrano. Vsi nam govorijo, naj jemo organsko pridelano hrano, ki je pridelana na lokalnih kmetijah, ampak taka hrana ni ravno poceni. Ali je svež hladno stiskan sok res vreden 5€?

Plačevanje in naročevanje z udobnega kavča pa je druga težava. To je relativno nova stvar, saj je potreben samo en klic, da nas pred vrati čaka taxi in odpelje kamor želimo ali pa s samo enim klikom na miški naročimo najlepše Jimmy Choo čevlje, ki nam jih dostavijo na dom, da sploh ne omenjamo hrane, ki jo imamo lahko že čez 15 minut na mizi, ne da bi mignili s prstom.

Oglej si seznam 25-ih stvari, za katere bi morale ženske najprej 2x pomisliti, preden se odločimo odpreti denarnico. Nikakor ne pravimo, da nikoli ne bi smela zapraviti malo več denarja za kakšno res nujno potrebno stvar – živi se samo enkrat! – svetujemo ti samo to, da analiziraš svoje potrošniške navade in s tem ugotoviš, čemu bi se lahko odrekla in s tem prihranila nekaj denarja.

1. Dnevne kave
Seštej, koliko skodelic kave spiješ zunaj vsak dan in pomnoži to številko z 240 (20 delovnih dni na mesec x 12 mesecev). Številka te bo verjetno ‘vrgla na rit’. Smo naredili računico kar namesto tebe: če spiješ 2 kavi na dan ob predpostavki, da ena kava stane 1,20€, nanese to skupaj letno 576€. Ena minimalna plača torej.

2. Nizkoriščena članstva v fitnes centrih
Ja saj vemo, želiš biti fit, ampak včasih pač moraš biti iskrena sama do sebe, kar se ti lahko na koncu tudi poplača. Če ne koristiš svoje članske izkaznice vsaj enkrat tedensko jo prekliči (če je to seveda mogoče). Ni ti potrebno plačevati 50€ na mesec samo za to, če ti bo slučajno zapasalo iti na določeno vadbo.

3. Hrana za domov
Zelo priročno je v restavracijah naročiti hrano in jo po službi odnesti domov, še posebej, če je bil dolg delovni dan. Če malo preračunaš, kmalu ugotoviš da si za kosil zapravila 10€, za večerjo 15€ in ko se to ponavlja iz dneva v dan, iz tedna v teden, skupni znesek ni ravno majhen. Izzivamo te, da en mesec zbiraš račune, ki jih zadnjega v mesecu sešteješ. Boš raje kuhala doma ali še naprej zapravljala za hrano v restavracijah?

4. Ohrovt
V zadnjem času so zelo popularna superživila, kot so ohrovt, goji jagode in chia semena. Seveda ta živila niso ravno poceni, zato jih kupuj več skupaj (s kakšno prijateljico) in morda dobiš kakšen popust, nekatera živila pa lahko vzgojiš tudi sama (če imate doma seveda vrt). Poleg tega pa tudi ne potrebuješ superživil od A do Ž. Preberi si lastnosti od vsakega posebej in se odloči za tiste, ki ti bodo prinesli največ koristi (za izboljšanje zdravja, počutja, izgleda,…).

5. Obresti na kreditnih karticah
Vse rade zapravljamo, to je dejstvo, vendar ko prekoračiš limit, bodi najbolj pozorna na obrestne mere. Če imaš kartic več, poskušaj z druge kartice čim prej pokriti ta minus. V bodoče pa nakup raje prestavi na naslednji mesec in si priseži, da nikoli več ne boš prekoračila limita.

6. Hitra moda
Verjetno zavijaš z očmi, ko ti babica pove, da je pred več desetletji kupila en plašč in ga nosila še naslednjih 30 let. Naj dvigne roko tista, ki stalno kupuje nova in nova oblačila, komaj zapre omaro, večinoma pa nosi ene in iste kose. Včasih je bolje investirati v nekaj kvalitetnih oblačil in dodatkov, ki jih boš veliko bolje ponosila, kot imeti omaro polno oblačil, ki si jih oblekla največ tolikokrat, kot imaš prstov na roki ali pa sploh nikoli, ker si že pozabila, da si jih kdaj kupila.

7. Blagovne znamke
Ali res moraš kupiti kosmiče določene znamke, toaletni papir te in te znamke ter najdražjo tuno? Tudi mi mislimo da ne.

8. Zavržeš ostanke hrane
Za zgled si vzemimo prejšnje generacije, ki so se naučili porabiti ostanke hrane v drugih jedeh.

9. Sveže stisnjen sok
Že res, da je zdrav, vendar če nisi redno zaposlena ali pa sploh še ne služiš svojega denarja, nehaj zapravljati žepnino in si sveže stisnjen sok raje naredi sama doma. Samo pomisli, koliko različnih kombinacij svežega soka lahko narediš!

10. Zamujanje s položnicami
Težko je, ko greš na svoje. Da bi privarčevala denar je včasih potrebna samo dobra organizacija in redno plačevanje položnic, da se izogneš zamudnim obrestim. Zakaj bi plačevala ekstra, če to ni potrebno?

11. Javni prevoz
Nič ni bolj enostavnega kot poklicati prevoz, ki te že čez nekaj minut čaka pred vhodom in odpelje kamor želiš. Verjetno nam ni potrebno posebej poudarjati, da te ta ‘osebni’ prevoz na mesec tudi precej stane. Kupi raje mesečno karto za javni prevoz ali pa še raje pojdi kar peš ali s kolesom (če razdalja seveda ni prevelika).

12. Kosila in večerje
Čeprav je zelo luštno jesti kosilo ali večerjo zunaj v družbi prijateljev, je to lahko tudi precej drag šport. Redno planiranje kosil v restavracijah ti lahko konec meseca kar izprazni denarnico, zato nikar ne odlašaj in čimprej prekini s takimi druženji. Morda te bodo prijatelji sprva grdo gledali, vendar obstajajo tudi cenejši in še bolj zabavni načini za druženja. Kaj praviš na bowling ali bilijard?

13. Negativno stanje
Najbolje bo, da si na telefonu ali na računalniškem ekranu narediš zaznamek, na katerem dnevno vodiš evidenco koliko si zapravila za vsako stvar. Tako se boš izognila negativnemu stanju na bančnem računu in nepotrebnemu plačevanju negativnih obresti.

14. Hrana za s seboj
Kolikokrat na teden greš med malico po solato ali sendvič v bližnjo trgovino? Verjetno se ne zavedaš, vendar bi z malo truda lahko veliko ceneje prišla skozi teden, če bi si obroke pripravila že doma in jih prinesla s seboj na delovno mesto. Čeprav se ti zdi morda poceni, ko za eno solato plačaš 2€, vendar ko preračunaš, da je to vsaj 10€ na teden in vsaj 520€ na leto, se zagotovo malo zamisliš.

15. Prenos podatkov
Ko si v domači državi, prenos podatkov niti ni tak problem, saj mobilni operaterji ponujajo že zelo ugodne pakete z ogromno ugodnostmi. Problem nastane v tujini, ko želiš pogledati, kaj se dogaja na facebooku ali kaj so modne blogerke in zvezdnice objavile na instagramu. Zneski prenosov podatkov gredo v višave, zato se vedno prepričaj, da si povezana na wi-fi.

16. Najnovejši tehnološki pripomočki
Je novejši iPhone res tako zelo drugačen in boljši od tega, ki ga imaš zdaj? Res potrebuješ najnovejšo tablico? Ne pusti, da te marketinški triki pretentajo, da moraš imati prav vsako novost na tržišču.

17. Se ne pogajaš
Za večino stvari v življenju se da in bi se bilo treba pogajati. Cena tvojega kabelskega paketa, limit na kreditni kartici, zmanjšanje najemnine stanovanja? Pogajanje, pogajanje, pogajanje.

18. Precenjeni koktejli
Ja, roza martini s tekočim zlatom je naravnost božanski in noro lep, ampak zapraviti 20€ za pijačo v lokalu? Tudi s cenejšimi koktejli imaš lahko zelo zabaven večer!

19. Nepopolni obrazci za prijavo davkov
Ko bi le starši še vedno delali to dolžnost namesto nas. Večina pri prvem izpolnjevanju obrazca za prijavo davkov izpusti kakšno veliko davčno olajšavo. Naš nasvet? Najemi računovodjo, ki ti bo pomagala popolno izpolniti obrazec ali prosi za pomoč prijateljico, ki je že profesionalka v izpolnjevanju.

20. Kemično čiščenje
Nič se ne more primerjati s tem, ko zjutraj iz plastične vreče iz kemičnega čiščenja vzameš svežo, dišečo in niš zgubano obleko. Kaj pa račun, ki pride skupaj s tem čudovitim občutkom? Nič kaj zabaven. Nekatera oblačila v tvoji omari sploh ne potrebujejo kemičnega čiščenja. Bolj delikatne materiale, kot sta svila in čipka, lahko brez težav opereš na roke.

21. Dragi šamponi
Imej to v glavi, ko boš naslednjič stala pred polico šamponov in izbirala glede na ceno. Dražji šamponi še ne pomenijo, da bodo tvoji lasje zaradi tega lepši in bolj bogati. Čeprav te verjetno premamijo prestižne embalaže pa je najpomembnejša notranjost, torej sestavine.

22. Ustekleničena voda
Če še vedno ne uporabljaš steklenic za vodo za večkratno uporabo, potem je pa res skrajni čas, da jih začneš!

23. Ekološko pridelana hrana
V vseh medijih nas zasipavajo z novicami, da je ekološko pridelana hrana veliko boljša. No, definitivno je precej dražja. Naredi raziskavo, katero hrano je vredno kupovati organsko in prihrani nekaj denarja na ostalih živilih. Na splošno pa velja, da živila, kjer se lupino olupi, ni potrebno da so organsko pridelana, sadje in zelenjavo, ki pojemo skupaj z lupino, pa je bolje kupiti organsko.

24. Pripravljena zelenjava
Sama olupi korenje, sama razreži ananas, sama naredi guakamole omako in spremljaj, kako se ti znesek na bančnem računu veča.

25. Poštnina
Moraš res preko spleta naročevati hrano, ki ti jo potem dostavijo na dom? Ali pa za ekspresno poštnino pri nakupu oblačil? Redno spremljaj strani, na katerih največ kupuješ, saj bodo imeli morda kakšen kupon za zastonj poštnino.

Trgaš najlonke kot po tekočem traku? Preveri, zakaj bi morala najlonke zamrzniti in prihrani nekaj denarja!