Nikoli ne uporabljaj TAKŠNIH balzamov, saj v resnici izsušujejo ustnice

Zimske temperature lahko povzročijo katastrofo na tvoji koži. Izsuši tvoje roke, nohte in lase, prav tako pa lahko vpliva tudi na tvoje ustnice. Pozimi hitro pozabimo in zanemarimo svoje ustnice. Če si kdaj že imela kronično suhe ustnice, potem veš, da je to lahko zelo boleče. Medtem ko je malo suhosti neizogibno, pa si nikakor ne želiš, da bi bile tvoje ustnice ranljive za zunanje elemente. Na tem mestu pride prav dober balzam za ustnice. Ampak za krvavitev, suhost in na splošno razpokan videz, s katerimi se spopadamo pozimi, so lahko dejansko krive številne sestavine v slabih balzamih za ustnice.

Predvsem obstajata dve vrsti balzamov za ustnice, ki se jim moramo izogibati, ker namesto da bi vlažili tvoje ustnice, jih dejansko izsušujeta: balzami s utrjevalnimi sestavinami in balzami s škodljivimi sestavinami. Sestavine za strjevanje vključujejo parafin ali čebelji vosek, medtem ko so škodljive sestavine vse kemikalije, kot so parabeni ali nafta.

Kaj sta čebelji vosek in parafin? Čebelji vosek je naravni vosek, ki ga proizvajajo čebele, parafin pa je bel ali brezbarven mehak, trden vosek, izdelan iz nasičenih ogljikovodikov. Oba voska se uporablja za številne druge stvari, kot so lubrikanti, električna izolacija, vosek za barvice in vosek za sveče.

Parafin in čebelji vosek sta sestavini, ki se uporabljata za vezavo tradicionalnega balzama za ustnice v stiku in mu pomagata ohraniti obliko. Visoka koncentracija teh sestavin v katerem koli izdelku za ustnice povzroči, da izdelek postane trd. Drgnjenje trde površine po razpokanih ali suhih ustnicah, ki potrebujejo nego, lahko povzroči nadaljnje poškodbe ustnic. Medtem ko imajo te vrste balzamov za ustnice bistvene terapevtske sestavine, pa ne vsebujejo kremaste sestavine, ki bi lahko prodrla v kožo in jo zdravila.

Balzam za ustnice v stiku - Modna.si
Balzam za ustnice v stiku (Foto: Profimedia)

Čeprav čebelji vosek in parafin ustvarjata fizično oviro za preprečevanje izgube vode, pa lahko povzročita še večjo škodo, če so tvoje ustnice razpokane ali občutljive. Zato le pazi, da ne pretiravaš z nanosom balzamov z utrjevalnimi sestavinami, ki lahko še poslabšajo razpokane ustnice.

Katere pa so škodljive sestavine? Koža na ustnicah je ena najtanjših in najbolj izpostavljenih površin na telesu. Karkoli naneseš na ustnice, se lahko absorbira skozi kožo in v krvni obtok. Zato je zelo pomembno, da se izogibaš balzamom za ustnice s škodljivimi sestavinami.
Parabeni so skupina umetnih kemikalij, ki se uporabljajo kot umetni konzervansi v kozmetičnih izdelkih in izdelkih za nego telesa. Preprečujejo rast plesni in bakterij, zato imajo lahko izdelki daljši rok trajanja. Pred kratkim so parabene našli v celicah bolnikov z rakom dojke in lahko celo povzročijo spremembe v holesterolu, krvnem sladkorju, ščitnici in delovanju imunskega sistema. Z uporabo parabenov povezujejo tudi tveganje za alergije, debelost in neplodnost. In ko jih naneseš na ustnice, lahko še poslabšajo izsušenost.

Vazelin (Petroleum jelly) pa je gelast stranski produkt nafte, ki je poltrda mešanica ogljikovodikov. Prvotno so ga promovirali kot lokalno mazilo zaradi njegovih zdravilnih lastnosti. Če je vazelin pravilno rafiniran, naj ne bi imel stranskih učinkov.

Tudi dodane dišave v balzamih lahko izsušujejo tvoje ustnice. Podjetjem pa ni treba povedati o vseh skritih dišavnih kemikalijah, ki so jih dodali, da bi tvoj balzam za ustnice dišal ali bil okusen. Te sintetične dišave ne le izsušijo ustnice, ampak lahko sprožijo kožne bolezni, kot je ekcem, in povečajo tveganje za bolezni, kot sta astma in pljučni rak.

Kateri pa so zdravi in dejansko vlažilni balzami za ustnice?

Čeprav obstaja ogromno najrazličnejših balzamov za ustnice, pa so najbolj koristna zanje olja za ustnice in serumi za ustnice.

Olja za ustnice so narejena iz naravnih olj, ki negujejo in vlažijo ustnice. Imajo konsistenco nekje med glosom za ustnice in balzamom za ustnice. Tvojim ustnicam dodajo sijaj in lahko jih nosiš samostojno, pod šminko ali preko šminke, da zaščitiš ustnice pred razpokanostjo in izsušitvijo.

Serumi in maske za ustnice pa lajšajo razdraženost in zagotavljajo globoko hidracijo. Nekateri serumi za ustnice vsebujejo higienske botanične formulacije, ki so vedno boljše od parabenov in vazelina, ki jih najdemo v mnogih klasičnih balzamih za ustnice. Obstaja pa ena težava, da veliko serumov za ustnice ne zagotavlja površinske zaščite, če so tvoje ustnice razpokane. To težavo lahko enostavno rešiš tako, da najprej naneseš serum za ustnice, preko pa še olje za ustnice.