Nutricionisti razkrili: Nordijska dieta je ključ do daljšega življenja

Ampak, kako sploh izgleda? In kaj moraš spremeniti pri načinu prehranjevanja?

Mnoge med nami posvečamo kar nekaj ur na teden ohranjanju mladostnega sijaja na koži. Vendar pa je že kar nekaj časa znano, da je pri tem zelo pomembno tudi to, kaj vnašamo v svoje telo. Morda celo veliko bolj kot to, kaj nanašamo nanj! Združeni narodi so zdaj razkrili, da je za podaljšanje življenjske dobe še posebej zaslužna nordijska dieta.

Tako je, pozabi na barvito mediteransko dieto ali dodajanje superživil v svoje smoothie-je, mlečne napitke in solate, saj sta Islandija in Švedska na vrhu seznama najbolj zdravih držav na svetu.

Poročilo je pokazalo, da imajo prebivalci obeh držav še posebej visoko pričakovano življenjsko dobo, kar pomeni, da severne države resnično vedo, kakšna mora biti prehrana.

In kaj točno jedo?

Nordijska dieta vključuje ogromno polnozrnatih bogatih živil, kot so rženi kruh, ječmen in ovseni kosmiči (kar je kot nalašč za prihajajoče hladejše obdobje, ko bolj posegamo po kašah in kosmičih). Uživajo pa tudi veliko jagodičevja, zelenjave (zlasti zelja in korenaste zelenjave, kot sta korenje in krompir) in mastnih rib – losos, atlantski sled in skuša so zelo pogosto na meniju. Stročnice, kot sta grah in fižol pa tudi nikoli ne smejo manjkati na shrambnih policah.

Kaj pa pravijo strokovnjaki?

“Nordijska prehrana vsebuje nekaj zelo hranljivih živil. Temelji na pravih, nepredelanih živilih in uživanju sezonske hrane, ki ni samo boljša za okolje, ampak ima lokalno pridelana hrana v sebi tudi veliko več hranilnih snovi, kot tista, ki pripotuje iz daljnih držav.

Ribe, še posebej mastne, so najboljši vir omega 3 maščob, ki bi jih večina ljudi morala uživati veliko več. Jagodičevje je polno antioksidantov, hkrati pa vsebuje najmanj sadnega sladkorja. Mlečni izdelki pa vsebujejo dobro mešanico beljakovin, maščobe in ogljikovih hidratov, plus številne minerale, kot je kalcij in tudi vitamine A, D, E in K, probiotični jogurti pa so tudi polni za črevesje zdravih bakterij.

Toda strokovnjaki za zdravje in prehrano so nas tudi pomirili, da nam ni potrebno do konca življenja jesti zgolj ribe in žitarice. Nordijske diete se ti seveda nikakor ni potrebno striktno držati, vse kar moraš narediti je, da uživaš več teh živil.

Torej, danes za večerjo losos, jutri za zajtrk pa ovseni kosmiči?