Ovseni kosmiči: Kaj se zgodi, če jih uživaš vsak dan

Ko se zjutraj prebudimo, našemu telesu primanjkuje energije po nočnem počitku. Zato je zajtrk ključnega pomena, saj nam nudi potrebno gorivo za začetek dneva. Med številnimi možnostmi za zajtrk se ovseni kosmiči izkažejo za izjemno zdravo in hranljivo izbiro.

Prebrali boste lahko zakaj so ovseni kosmiči najpomembnejši obrok dneva, ter kako lahko uživanje teh super žitarnic pozitivno vpliva na vaše zdravje in dobro počutje. Ovseni kosmiči so bogati z različnimi hranilnimi snovmi, vključno s tiaminom, folno kislino, magnezijem, fosforjem ter manganom. Prav tako so odličen vir vlaknin, beljakovin in antioksidantov. Ta raznolikost hranil nudi telesu nujne sestavine za pravilno delovanje skozi ves dan. Vlaknine v ovsenih kosmičih igrajo pomembno vlogo pri spodbujanju zdrave prebave.

Pomagajo pri uravnavanju črevesne funkcije in preprečujejo zaprtje. Redno uživanje ovsenih kosmičev lahko pripomore k boljši absorpciji hranil in boljšemu delovanju prebavnega sistema. Vsebnost vlaknin in antioksidantov v ovsenih kosmičih prispeva k izboljšanju srčnega zdravja. Zmanjšujejo raven holesterola v krvi in zmanjšujejo tveganje za srčne bolezni.

Redno uživanje ovsenih kosmičev je odlična preventiva za vaše srce. Ovseni kosmiči niso koristni le za notranje zdravje, ampak tudi za zunanjo lepoto. Vsebujejo antioksidante, ki pomagajo pri boju proti prostim radikalom in ohranjajo zdravo kožo. Lahko jih uporabite tudi kot sestavino v domačih maskah za obraz. Ovseni kosmiči so znani po svoji sposobnosti, da dolgo časa ohranjajo občutek sitosti. To je zelo koristno pri nadzoru apetita in telesne teže. Ljudje, ki redno zajtrkujejo z ovsenimi kosmiči, se običajno manj prenajedajo čez dan, kar lahko pomaga pri ohranjanju zdrave telesne mase.

Ovseni kosmiči se že več tisoč let uporabljajo tudi v zdravstvene namene, saj uspešno zdravijo kožo, črevesne bolezni, težave z živčevjem in motnje maternice.

Zdravilne koristi vsakodnevnega uživanja ovsenih kosmičev

Ovseni kosmiči so polnozrnata žitarica, ki v polovici skodelice vsebuje kar 13 gramov beljakovin, s četrtino skodelice ovsene kaše pa zaužiješ 100% dnevne potrebe telesa po manganu.

Ovsena kaša vsebuje tudi veliko antioksidantov, vključno z vitaminom E, tokotrionoli, selenom, fenolnimi kislinami in fitinsko kislino. Ostale hranilne snovi, ki je še vsebuje ovsena kaša pa so vitamin B1, biotin, molibden, fosfor, baker in magnezij poleg številnih drugih fitonutrientov.

Spremembe, ki jih lahko opaziš na telesu, ko vsak dan uživaš ovsene kosmiče

Ena od najboljši koristi vsakodnevnega uživanja ovsenih kosmičev je, da ti lahko to pomaga preprečiti debelost in povečanje telesne mase. To je zaradi posledice dolgotrajnega občutka sitosti, saj ovseni kosmiči zagotovijo dolgotrajno nizko raven energije, poleg tega pa vlaknine za dlje časa napolnijo želodec.

Nizek glikemični indeks (GI) skodelice ovsene kaše, ki si jo zaužila za zajtrk, zagotavlja dober vir energije v jutranjih urah brez drastičnega zvišanja ali znižanja sladkorja v krvi. Ohranjanje nižje ravni sladkorja v krvi v daljšem časovnem obdobju pomaga telesu uravnavati porabo inzulina. Zaradi nizkega GI-ja in konstantne ravni sladkorja v krvi pa boš tudi precej manj verjetno hrepenela po nezdravih prigrizkih.

Poleg vsega tega pa ti lahko vsakodnevno uživanje ovsene kaše pomaga pri zmanjšanju dnevnega vnosa kalorij tudi do 81%!

Ostale zdravilne koristi vsakodnevnega uživanja ovsenih kosmičev

Poleg tega, da ti pomagajo pri hujšanju, izgubljanju telesne maščobe in preprečevati prenajedanje, ovseni kosmiči zagotavljajo tudi nekaj pomembnih koristi za zdravje:

+ Plus
znižajo ravni slabega holesterola
zmanjšajo tveganje za bolezni srca in ožilja
zmanjšajo tveganje za srčno popuščanje
izboljšajo imunski odziv
stabilizirajo krvni sladkor in zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2
so odličen vir vlaknin, ki ščitijo pred rakom dojke
cela zrna ščitijo pred otroško astmo
podaljšujejo pričakovano življenjsko dobo

Ne spreglej nekaj izjemno okusnih receptov z ovsenimi kosmiči: