Pa je tudi uradno: Uživanje čokolade pozimi ti koristi!

Grickanje čokolade v zimskem času dokazano zviša ravni pomembnega vitamina!

Vsi smo že slišali govorice, da čokolada vsebuje protivnetne flavonoide in izboljša razpoloženje. Čokoholičarke pa boste zagotovo navdušene nad novico, da je nova raziskava, katere rezultati so bili objavljeni v reviji Food Chemistry, razkrila, da so živila bogata s kakavom, vključno s kakavovim maslom, kakavovimi zrni, kakavom v prahu in temno čokolado, dober vir vitamina D2.

 

Ali zaužiješ dovolj vitamina D?

Naš glavni vir vitamin D je sončna svetloba, vendar pa na žalost večina ljudi med oktobrom in marcem “zaužije” premalo sončnih žarkov zaradi premalo sončnih dni.

Vitamin D je glavni element za rast in razvoj, pomanjkanje pa lahko pripelje do resnih zdravstvenih posledic.

 

Koristi vitamina D

To je odlična novice za vse ljubitelje čokolade, saj mora človeško telo prejeti dnevno dozo vitamina D za močne kosti. Ta vitamin pa naj bi imel tudi močan vpliv na raka, bolezni srca, avtoimunske bolezni in infekcije.
Študija je ugotovila, da kakavovo maslo in temna čokolada vsebujeta najvišje vrednosti vitamina D, njima sledi mlečna čokolada, na zadnjem mestu z najmanj sončnega vitamina pa je bela čokolada.

 

Moč čokolade

Še preden brokoli zamenjaš za čokolado, si zapomni, da je zmernost ključnega pomena. Za zadosten vnos vitamina D bi morala zaužiti ekstremne količine čokolade, kar je zelo nezdravo, saj čokolada vsebuje tudi precej sladkorja in maščob. Seveda s “čokolado” mislimo na temno čokolado, ki vsebuje vsaj 75% kakava.

Priporočeni vnos vitamina D za zdrave kosti, zobe in mišice je 10 mikrogramov na dan.

Priporočeni vnos moraš torej zagotoviti z ustrezno prehrano ali prehranskimi dodatki, temna čokolada pa naj bo le pika na i.

Ne spreglej pa tudi 6 razlogov, zakaj bi morala vsak dan uživati čokolado!