Po mediteransko: Čičerikini polpeti ali falafli

Falafel je izjemno aromatičen polpet iz čičerike, ki so mu dodana zelišča in začimbe. Lahko ga dodaš v sendvič, uživaš ob solati ali pa namesto mesnih polpetov. Običajno so falafli ocvrti, danes pa ti predstavljamo zdravo različico – na ponvi pečene falafle.

Čičerikini polpeti ali falafli

Sestavine:

  • 2x 425 g čičerike iz konzerve
  • 1/4 rdeče čebule
  • polna pest svežega peteršilja
  • polna pest svežega koriandra
  • 4 stroke česna
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/2 čajne žličke kajenskega popra
  • 1 čajna žlička mlete kumine
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/2 skodelice čičerikine moke (ali katerekoli druge)
  • 1/4 skodelice kokosovega ali olivnega olja
Po mediteransko: Čičerikini polpeti ali falafli
(Budget Bytes)

Priprava:

1. Operi in odcedi čičeriko. Stresi jo v multipraktik in dodaj čebulo, peteršilj, koriander, sol, kajenski poper, česen in kumino. Miksaj toliko časa, da nastane negladka zmes. Vmes boš morda morala ustaviti miksanje in postrgati stranice multipraktika, da nastane enakomerna tekstura.
2. Zmes pretresi v posodo in dodaj pecilni prašek. Postopoma začni dodajati moko, po 2 žlici naenkrat, dokler ne nastane zmes, ki jo lahko oblikuješ z rokami v polpete. Zmes postavi v hladilnik za vsaj 1 uro, da se okusi prepojijo.
3. Z manjšo merilno posodico ali zajemalko za sladoled zajemi zmes in z rokami oblikuj polpete. Če ne boš vseh falaflov takoj spekla, potem jih zamrzni na krožniku, ki ga obložila s peki papirjem, da se polpeti ne bodo sprijeli skupaj. Ko so enkrat zamrznjeni, jih lahko prestaviš v zip vrečko in postaviš nazaj v zamrzovalnik.
4. Za pečenje falaflov pa potrebuješ vročo (vendar ne preveč) ponev in olje. Na vsaki strani jih peci le toliko časa, da postanejo rjave barve in dobijo hrustljavo skorjico. Postrezi s tzatziki omako, tahinijem, humusom,…

Po mediteransko: Čičerikini polpeti ali falafli
(Budget Bytes)