Poceni živila, ki učinkovito kurijo maščobo
Prepreči napade lakote in pospeši kurjenje telesne maščobe brez zapravljanja ogromno denarja!
Če si se odločila, da bi rada imela do poletja 2019 najboljšo postavo doslej, potem se nikar ne poslužuj diet brez vseh sladkorjev, brez mlečnih izdelkov ali kakršnihkoli drugih ristriktivnih načinov prehranjevanja. Hujšanje nikakor ne sme biti naporno in utrujajoče. Pomembno se je odločiti za zdrav način življenja, ne le zdrav teden.
Ampak kje sploh začeti? In ali lahko pri hujšanju ješ poceni hrano? Preprost odgovor je da. Živila, ki kurijo telesno maščobo najdeš v vsaki živilski trgovini, le vedeti moraš, katera izbrati.
1. Zelena zelenjava
Brez presenečenj. Zelenjava, kakršna je brokoli, špinača, listnati ohrovt, vodna kreša in brstični ohrovt so poceni in zelo učinkovite pri kurjenju maščobe. Zakaj? Ker imajo visoko vsebnosti vlaknin in nizek glikemični indeks. Po drugi strani pa se moraš izogibati zelenjavi, ki ima bolj malo vlaknin, kakršno je na primer korenje.
2. Tuna
Vsestranski vir beljakovin. Lahko jo uživaš iz pločevinke kot prigrizek, jo potreseš po solati in dodaš zelišča, zmiksaš v namaz z belim fižolom, olivnim oljem in malo limoninega soka ali pa file popečeš na ponvi/žaru. Raziskave so pokazale, da uživanje porcije beljakovin pri vsakem obroku poveča ravni hormona peptida YY, ki se bori proti lakoti, poleg tega pa beljakovine tudi podaljšujejo občutek sitosti.
3. Jagodičevje
Tvojega hujšanja ne spodbujajo vse vrste sadja. Najboljša dietna izbira so robide, borovnice, brusnice, kosmulje, maline in jagode (večino lahko tekom celega leta kupiš v zamrznjeni obliki).
Nedavna študija na Harvardski šoli za medicino je razkrila, da jagodičevje vsebuje visoko vsebnost flavonoidov, ki lahko pomagajo pri nadziranju telesne teže. Najboljši del? Raziskovalci so ugotovili, da ima vsakodnevno uživanje teh vrst sadja shujševalne učinke tudi, če ne zmanjšamo količine zaužitih kalorij. Jagodičevje ima najvišjo stopnjo mikrohranil – tudi, če zaužiješ ogromno porcijo, boš vse skupaj zaužila zelo malo kalorij.
4. Feta sir
Ko govorimo o živilih, ki pomagajo pri hujšanju, je zelo prijetno slišati, da iz prehrane ni potrebno izločiti sira. Če ga uživaš v zmernih količinah in izbiraš le feta sir, potem bo številka na tehtnici kazala vse manj in manj. Zakaj? Feta sir vsebuje manj maščob od ostalih sirov. Poleg tega, da ima močan okus, je tudi zelo drobljiva, zaradi česar je boš zaužila precej manj.
5. Čičerika
Bi rada resnično preprečila napade lakote? Potem meso zamenjaj za stročnice. Fižol, grah in čičerika so dokazano bolj učinkoviti v zagotavljanju sitosti, kar sploh ni nič čudnega, saj ena jedilna žlica čičerike vsebuje več kot 2 grama vlaknin. Poleg tega pa boš dobila tudi dodatne koristi holina, ki dokazano zmanjšuje vnetja v telesu in pomaga pri premikanju mišic.
6. Gobe
Čas je, da gobe postanejo tvoje najboljše prijateljice. Gobe delujejo kot zaviralci angiogeneze. Kar pomeni? Angiogeneza je fiziološki proces rasti novih krvnih žil iz že obstoječih žil. Ko v svoji prehrani povečaš uživanje gob, se učinkovito boriš proti angiogenezi, s čimer otežiš maščobam, da se oskrbijo s krvjo in se posledično ne morejo širiti.
Poleg tega pa uživanje živil z nizko vsebnostjo energije, kakršne so gobe, namesto živil z visoko vsebnostjo energije, kamor spada pusto meso, pomeni manj zaužitih kalorij in maščob – in to ne le pri enem obroku, ampak tekom celega dneva.
7. Jajca
Izjemno živilo za hujšanje. Visoka vsebnost beljakovin te ohranja sito med obroki, poleg tega pa jajca vsebujejo vse esencialne aminokisline, ki jih potrebuje tvoje telo. Raziskave na Univerzi Missouri-Columbija so pokazale, da uživanje z beljakovinami bogat zajtrk preprečuje nezdravo grickanje v večernih urah.
Jajca so izjemno vsestranska – lahko jih umešamo, poširamo, spečemo na oko ali skuhamo v trdo. So pa tudi nepogrešljiva sestavina v zdravem bananinem kruhu. Jajca pomagajo pretvoriti hrano v energijo. Kaj to pomeni? Da boš pokurila nekaj dodatnih kalorij med HIIT treningom.
8. Mandlji
Uživaj jih v vseh možnih oblikah – mandljevo maslo, mleko, olje in tudi v obliki celih oreščkov. Ljudje, ki mandlje redno uživajo kot prigrizek, se ne redijo, saj lahko mandlji dejansko zmanjšajo količino trebušne maščobe in centimetre v pasu. Mandlji so bogati z vlakninami, zdravimi maščobami in beljakovinami, poleg tega pa tudi z vitaminom E, magnezijem in kalijem.
9. Začimbe
Dodajanje začimb v jedi je relativno enostaven način, kako pusto jed preoblikujemo v okusno. Na primer cimet: dodaj ga v smutije, mlečne kaše in kosmiče. Ingver: dodaj ga v čaje in na mastne ribe, kakršna je losos. Kurkuma in curry: odlično se podata v rižote, na piščanca in v vse indijsko navdihnjene jedi.