Poletni okusi: Kremast avokadovo-metin sorbet
Ko se začnejo temperature dvigati, začnemo hrepeneti po lažjih sladicah in ta kremni sorbet je točno to, po čemer ta trenutek hrepenijo tvoje brbončice. Avokado in meta v kombinaciji s svežo limeto ustvarijo osvežujočo poslastico, ki jo lahko uživaš samostojno ali postrežeš na čokoladnem browniju.
Kremast avokadovo-metin sorbet
Sestavine:
- 1/2 skodelice eritritola
- 1 vanilijev strok; razpolovljen in izdolben
- 3 zreli avokadi
- 2 vejici sveže mete (približno 20 listov)
- sok 1 limete (približno 1 1/2 jedilne žlice soka)
- ščepec soli
- 1/2 čajne žličke citronske kisline
- 1/4 skodelice polnomastnega mleka
- 1/4 skodelice sladke smetane
- 1/3 skodelice sladkanega kondenziranega mleka (recept za vegansko kondenzirano mleko iz 2 sestavin)
Priprava:
1. 1. V majhni ponvi z rokami zmešaj sladkor in vanilijevo sredico. Dodajte 1/2 skodelice vode in zavri. Ko se sladkor raztopi, vlij v skledo odporno na toploto in dodaj 1/2 listov mete ter pusti ohlajati 20 minut. Pred uporabo lističe mete precedi.
2. V blender daj avokado, preostalo meto, limetin sok, sol, citronsko kislino in precejen sladkorni sirup. Miksaj, dokler ne nastane gladka zmes.
3. V blender dodaj mleko, smetano in kondenzirano mleko ter miksaj, dokler zmes ni gladka. Mešanico precedi v merilno posodico (ali večjo skledo), pokrijte s plastično folijo in postavi v hladilnik za vsaj 4 ure ali čez noč.
4. Ko je zmes ohlajena, jo daj v aparat za izdelavo sladoleda in upoštevaj navodila proizvajalca. Zmes nato zamrzni. Sorbet lahko v zamrzovalniku shranjuješ do 2 meseca.