Poletni okusi: Mavrični zelenjavni ražnjiči
Naj dvigne roko tista, ki je že kdaj poskušala na žaru speči zelenjavno nabodalo in ga popolnoma zažgala? Razlog tiči v tem, da se različna zelenjava različno dolgo peče in če pečeš čebulo, bučke, papriko itd. vse na enem ražnjiču, potem se ne obeta nič dobrega, saj se čebula peče precej manj časa kot paprika. Pri mavričnih zelenjavnih ražnjičih pa vsak vsebuje le po eno sestavino, tako da se spečejo do perfekcije.
Mavrični zelenjavni ražnjiči
Sestavine:
Za limonino-peteršiljev preliv:
- 1/3 skodelice sveže stisnjenega limoninega soka
- nastrgano lupinico 1 limone
- 1 jedilno žlico gorčice
- 1/2 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1/4 skodelice sesekljanega svežega peteršilja
- 3/4 čajne žličke česna v prahu
- 1 ščepec kajenskega popra
- sol
- sveže mlet poper
Za ražnjiče:
- 3 rdeče čebule, narezane na večje kose
- 2 muškatni buči, narezani na kose
- 4 rumene paprike, narezane na kvadrate
- 24 češnjevih paradižnikov
- 2 zeleni bučki
- 1 jajčevec, narezan na kocke
- sol
- sveže mlet poper
- 2 jedilni žlici sesekljanega svežega peteršilja
Priprava:
1. Za preliv: V srednje veliki posodi zmešaj z metlico limonin sok, limonino lupinico in gorčico. Postopoma dodajaj olivno olje in s stepanjem vse skupaj dobro premešaj. Začini s peteršiljem, česnom v prahu, kajenskim poprom, soljo in poprom.
2. Za ražnjiče: Na dve nabodali tesno skupaj nanizaj kose čebule. Ponovi postopek z ostalo zelenjavo.
3. S čopičem za kuhanje namaž nabodala z vseh strani s prelivom in jih začini s soljo in poprom. Postavi ražnjiče na segret žar ali v ponev ter peci 3-5 minut na vsaki strani.
4. Okrasi s peteršiljem in dodaj zraven še malo preliva.
Bonus: Seveda pa lahko na popolnoma enak način narediš tudi lososove ražnjiče, ražnjiče z rakci, krompirjeve ražnjiče,…