Domov » Prehrana & Recepti » Poletni okusi: Pečeni melancani s čičerikinimi krutoni

Poletni okusi: Pečeni melancani s čičerikinimi krutoni

Prehrana & ReceptiRecepti
Poletni okusi: Pečeni melancani s čičerikinimi krutoni
📷 Mike Garten

Pozabi na kruh! Čičerikini krutoni so najboljša brezglutenska priloga letošnjega poletja.

Pečeni melancani s čičerikinimi krutoni

Sestavine:

  • 3 jedilne žlice + 1 čajna žlička olivnega olja
  • 1 majhna čebula; drobno sesekljana
  • 2x 1 strok česna; stisnjena
  • 1/4 čajne žličke + 2x ščepec soli
  • 1 skodelica čičerikine moke
  • 1 jedilna žlica limonine lupinice
  • 2 čajni žlički limoninega soka
  • 2 srednje velika jajčevca (vsak težek pribl. 350 g)
  • 1/4 skodelice grškega jogurta
  • 1 skodelica metinih listov; raztrganih
  • 2 jedilni žlici sesekljanega drobnjaka

(Mike Garten)

Priprava:

1. Ozek in podolgovat pekač za pecivo dolžine 20 cm obloži s peki papirjem tako, da na obeh konceh štrli čez.
2. Na srednjem ognju v večji ponvi segrej 1 jedilno žlico olivnega olja. Dodaj čebulo, en česen in 1/4 čajne žličke soli. Kuhaj na zmernem ognju toliko časa, da se čebula razpusti – 5 minut. Vmes občasno premešaj.
3. Dodaj 2 skodelici vode in zavri. Med hitrim mešanjem z metlico počasi dodajaj čičerikino moko. Nato odstavi z ognja in nadaljuj z mešanjem toliko časa, da ni nobenih grudic.
4. Zmes pretresi v multipraktik in dodaj limonino lupinico. Zmiksaj v pire, vmes pa po potrebi dodaj 1 jedilno žlico olivnega olja, da nastane gladka zmes. Takoj prelij v obložen pekač in zgladi površino. Prekrij z enim slojem peki papirja in položi nanj drugi podolgovat pekač ter vanj položi težji predmet. Postavi v hladilnik za 30 minut do 1 uro, da se strdi.
5. Žar segrej na srednje visoko temperaturo.
6. Čičerikino testo razreži na dober cm2 velike kocke. V manjši ponvi segrej eno čajno žličko olivnega olja in speci čičerikine krutone (lahko v 2-3 serijah). Na vsaki strani jih peci 3-5 minut oziroma dokler se ne obarvajo zlato rjavo. Pečene polagaj na papirnate brisačke.
7. Po dolgem razreži jajčevec na tanke, 1/2 cm debele rezine. Premaži jih z jedilno žlico olivnega olja, začini s ščepcem soli in speci na žaru – približno 3 minute na vsaki strani.
8. V manjši posodici zmešaj jogurt, limonin sok, 1 česen in ščepec soli. Jogurtovo omako pokapaj po pečenih jajčevcih ter potresi s čičerikinimi krutoni, meto in drobnjakom.