Poletni okusi: Presna borovničeva pita
Presna, veganska in brezglutenska sladica, polna antioksidantov!
Le kdo ne mara borovnic? Ne le, da so trenutno na vrhuncu sezone, ampak so tudi izjemno okusne in zdravilne. Po želji lahko narediš več manjših pit ali pa eno večjo. Vsekakor idealna sladica za poletni čas, saj ti ne treba vklapljati pečice!
Presna borovničeva pita
Sestavine:
Za podlogo:
- 1 skodelica datljev; izkoščičenih
- 1 1/2 skodelice nastrganega, posušenega kokosa
- 1/2 skodelice mandljeve moke (ali 1 skodelica mandljev)
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 2 jedilni žlici limoninega soka
- 1 jedilna žlica nastrgane limonine lupinice
Za nadev:
- 1/4 skodelice masla iz indijskih oreščkov
- 1 1/2 skodelice borovnic (svežih ali odtajanih)
- 1/2 skodelice kokosovega olja
- 1/4 čajne žličke soli
- 10 kapljic tekoče stevije
- 1 čajna žlička limoninega soka
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
Priprava:
1. Vse sestavine za podlogo stresi v multipraktik in zmiksaj v testu podobno konsistenco. Če testo ni vsaj malo lepljivo, dodaj nekaj žlic tople vode in ponovno zmešaj.
2. Pekač za muffine posprejaj s sprejem proti prijemanju ali pa vstavi modelčke za muffine.
3. Na dno vsakega pritisni testo, ki naj bo debelo ali tanko po tvoji želji. Pekač za muffine postavi v zamrzovalnik, ta čas pa naredi nadev.
4. Vse sestavine za borovničev nadev stresi v multipraktik in zmiksaj v gladko zmes (vmes po potrebi občasno postrgaj stranice). Vzemi pekač iz zamrzovalnika.
5. Z žlico enakomerno razporedi nadev v podloge.
6. Borovničevo pito lahko okrasiš z malo kokosove smetane in ščepcem nastrganega kokosa.
Opomba: Namesto borovnic lahko uporabiš tudi jagode ali katerokoli drugo sadje.