fbpx

Pozor! To so najslabše beljakovine, ki upočasnjujejo tvojo presnovo

Medtem, ko so bila vsa hranila na neki točki “napadena” in označena kot slaba – zaradi vsebnosti maščob, kalorij ali ogljikovih hidratov – se zdi, kot da z beljakovinami nikakor ne moremo zgrešiti. Nutricionisti in dietetiki priporočajo uživanje obilice beljakovin za zajtrk (okoli 20 gramov), da se počutiš sito in imaš dovolj energije, da zdržiš do kosila. Priporočljivo pa je imeti tudi majhne beljakovinske prigrizke, zaradi katerih ne boš posegala po sladkarijah in ostalih prigrizkih polnih praznih kalorij.

Nobenih problemov nimamo z dodajanjem jajc in mandljevega masla v našo prehrano, vendar se nam kljub vsemu porajajo vprašanja: Ali so res vse beljakovine dobre? Ali obstajajo kakšne, ki upočasnjujejo naš metabolizem in s tem tudi hujšanje? Pravzaprav obstajata kar dve: sirotkini in kazein proteini. Za počasnejšo izgubo kilogramov lahko torej okriviš kar vse mlečne izdelke.

Sirotkine beljakovine se hitro absorbirajo v telo, prav tako kot kozarec mleka in prav zaradi tega razloga so bile dolgo znane kot dober vir beljakovin. Vendar pa ima mnogo ljudi težave s presnavljanjem mlečnih izdelkov – zaprejo prebavni trakt in ustvarijo kislo okolje, kar pa je zadnja stvar, ki jo tvoje telo potrebuje po treningu ali jutranjemu bujenju. Poleg tega pa je večina sirotkinih beljakovin narejena iz pasteriziranega mleka in obdelanih s toploto in kislinami. Večini tudi dodajajo umetna sladila in so zato celo nevarne za naše zdravje.

Podoben sirotki pa je kazein, ki je tudi mlečnega izvora in zato neprimeren za ljudi, ki so intolerantni na laktozo.

Za vnos beljakovin v telo se nikar ne zanašaj le na mleko in jogurt, saj obstaja ogromno rastlinskih in nemlečnih virov beljakovin, ki so neprimerljivo boljši za tvojo presnovo.

Te morda zanima tudi, katere so najpogostejše napake, ki jih delaš pri uživanju beljakovin in kateri je najboljši rastlinski vir beljakovin?