Pozor! Prehranski dodatek s kolagenom ne bo deloval, če…

Prehranski dodati s kolagenom so v zadnjih letih postali izjemno priljubljeni, saj naj bi bili koristni za vse od zdravja sklepov, možganov in srca do izboljšanja kože in las.

Kolagen ne pomaga samo krepiti kosti, kite in vezi, ampak tudi pomaga krepiti krvne žile in graditi mišice. Tvoje telo proizvaja kolagen samo od sebe brez kakršnih koli dodatkov, vendar pa z leti (beri: s staranjem) izgubljaš to pomembno beljakovino. Kajenje in pretiravanje z uživanjem sladkorja lahko prav tako zmanjšata proizvodnjo kolagena.

V hrani se kolagen nahaja v mesu, zlasti v vezivnem tkivu – zato uživanje živalske kože zagotavlja kolagen. Povečanje kolagena je tudi ena od presenetljivih prednosti uživanja kostne juhe. Vendar pa zadostno količino kolagena ni vedno lahko vnesti s prehrano, poleg tega pa je tudi težko vedeti, koliko kolagena je telo sploh sposobno absorbirati iz hrane in zato tu pridejo zelo prav prehranski dodatki.

Prehranski dodatki s kolagenom pa ne bodo najbolje delovali, če:

1. So veganski

Ker kolagenski dodatkov ne nadzoruje zdravstvo, moramo biti previdni pri izbiri, saj lahko podjetja dodajajo sestavine, ki v resnici sploh ne delujejo.

Če želiš biti prepričana, da bo prehranski dodatek resnično deloval, začni z izbiro dodatka, ki ne vsebuje sladkorja. Nato poglej za preprostimi sestavinami, kot so izolat kolagenskih beljakovin (collagen protein isolate), kolagen hidrolizat (collagen hydrolysate) ali hidroliziran kolagen (hydrolyzed collagen).

Kolagen v dodatkih se hidrolizira (razgradi) v zelo droben material, tako da ga telo lažje absorbira. Prehranska dopolnila s kolagenom so v obliki prahu ali v kapsulah in pomembno je prebrati, kaj ti fini praški sploh vsebujejo.

Ker je kolagen narejen iz vezivnega tkiva živali, kot so ribe, piščanec in goveje meso, se morda sprašuješ, ali so kolagenski dodatki res lahko veganski. Preprost odgovor je ne. Izogibaj se kakršnim koli dodatkom, ki trdijo, da so veganom prijazni. Nemogoče je zagotoviti učinkovit kolagen v dodatkih, ki ne vsebujejo živalskih virov.

Rastlinski kolagenski dodatki vsebujejo gensko spremenjene organizme, kot je kvas, ki posnemajo kolagen, vendar to ni čisti kolagen. Veganski dodatki so dragi in nobene raziskave ni, ki bi potrdila, da pomaga povečati proizvodnjo kolagena k telesu.

2. Ne vsebujejo vitamina C

Pozor! Prehranski dodatek s kolagenom ne bo deloval, če...
Vitamin C (Vir: RawPixel)

Vitamin C je ključnega pomena za pomoč pri delovanju kolagena. Je ključni kofaktor pri sintezi kolagena in elastina, ki pomagata dati koži tisti napet in mladosten videz. Torej, če ne zaužiješ dovolj vitamina C, prehranski dodatek ne bo deloval.

Za razliko od kolagena vitamin C ni nekaj, kar tvoje telo proizvaja naravno. Torej, da bi kolagenski dodatki delovali najbolj učinkovito, moraš zaužiti tudi vitamin C. Najlažji način je, da ga vsebuje dodatek sam, ker je težko vsak dan in ob pravem času zaužiti dovolj hrane z vitaminom C, da bi se zagotovilo najboljše delovanje kolagenskega dodatka.