Pravi razlog, zakaj ne bi smela nikoli preskočiti zajtrka

Konstantno poslušaš, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, zdaj pa je najnovejša raziskava to tudi uradno potrdila. Preskakovanje jutranjega obroka je najslabša možna odločitev!

Nove smernice, ki jih je razkrila neprofitna organizacija American Heart Association, nato pa so jih podprli britanski strokovnjaki z British Heart Foundation-a opozarjajo, da lahko preskakovanje zajtrka poveča tveganje za debelost, diabetes in bolezni srca. Kar tretjina odraslih naj ne bi zajtrkovala preden posežejo po nezdravih prigrizkih, zaradi česar je v veliki nevarnosti njihovo splošno zdravje.

Po pregledu številnih študij je skupina raziskovalcev ugotovila, da bomo tisti, ki redno, vsak dan jemo zdrav zajtrk, precej manj verjetno zaužili preveč hrane v popoldanskih urah. Telesa ljudi, ki zjutraj zajtrkujejo imajo precej več časa, da pred odhodom v posteljo pokurijo odvečno energijo.

Raziskovalci predlagajo, da zjutraj zaužijemo nekje 15-25% dnevnega energijskega vnosa, kar pri ženskah znaša približno 300-500 kalorij (pri moških pa 375-625 kalorij). Zajtrk naj bo sestavljen iz pomembnih hranilnih snovi, kot so vlaknine, kalcij, kalij in vitamin D.

Zelo pomembno pa je tudi, da ješ zavedno ter vedno posvečaš pozornost temu kaj ješ in kdaj ješ prigrizke in glavne obroke, da preprečiš čustveno prehranjevanje. Mnogo ljudi namreč uživa hrano tudi, ko sploh niso lačni, kar pa pogosto privede do prekomernega vnosa kalorij iz živil, ki imajo zelo nizko hranilno vrednost.

Si želiš shujšati? Preveri, kateri zajtrki so najboljši za izgubo teže!