Praznična živila, ki vam pomagajo okrepiti imunsko odpornost

Ker si nihče ne želi zboleti ravno v najbolj čarobnem času leta!

Praznični december je tik pred vrati, praznične zabave pa že v polnem teku, na katerih se običajno veliko jé in pije. Vendar pa ni vsa praznična hrana tako nezdrava kot se vam morda zdi. Določena živila vam lahko celo pomagajo pri boljši imunski odpornosti ter bolj mladostni in sijoči koži – da boste kar žareli na novoletni zabavi!

Klementine

Zimsko živilo, ki se ga z lahkoto olupi, naj nikar ne bo na mizi le za dekoracijo. Klementine so bogate z vitaminom C, ki pomaga vzdrževati močan imunski in živčni sistem. Vitamin C je potreben tudi za proizvodnjo kolagena, ki pomaga ohranjati kožo gladko in voljno ter ohranja naš imunski sistem v top formi.

Suho sadje

Suhe fige in dateljni so izjemen vir vlaknin z nizko vsebnostjo maščob ter sami po sebi slasten in zdrav prigrizek. Suhe fige oskrbijo telo s kalijem, kalcijem, železom in magnezijem. Za eno porcijo sadja štejejo trije datlji ali dve suhi figi. In temnejša kot je lupina pri figah, več fitokemikalij, kot so polifenoli, flavonoidi in antocianini, vsebuje.

Losos

Losos je poln omega-3 maščobnih kislin, bistvenih maščob, ki pomagajo ohranjati vodo v kožnih celicah, zaradi česar je naša koža posledično dobro navlažena, ter zdrave možgane in srce. Naša telesa ne morejo sama proizvajati omega-3 maščobnih kislin, zato jih moramo v telo vnesti s prehrano.

Losos je tudi izjemen vir beljakovin (48 gramov beljakovin na file lososa), kar je pomembno za izgradnjo lepotilnih kemikalij, kot je kolagen.

Korenje

Korenje igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja in krepitvi imunskega sistema. Znanstveniki so tudi ugotovili, da bi beta-karoten lahko pomagal kožo ubraniti pred poškodbami UV žarkov tako, da učinkuje kot zaščitni faktor in ščiti kožo od znotraj navzven. Poleg tega pa vsebuje tudi vlaknine, ki so potrebne za zdravo prebavo.

Na dan je zdravo zaužiti 5 porcij sadja in zelenjave in 80 g korenja šteje za eno porcijo.

Brusnice

Naravno prisotni antocianini v brusnicah so povezani z bolj zdravim srcem, poleg tega pa krepijo tudi stene kapilar v naši koži, kar preprečuje nastanek popokanih žilic. Obstajajo pa tudi dokazi, da so lahko zelo koriste za preprečevanje okužb sečil.

Brstični ohrovt

Ali jih obožujemo ali pa sovražimo, srednje poti ni. Brstični ohrovt spada v skupino zelenjave imenovane kapusnice, kamor spadajo tudi brokoli, cvetača in zelje. Bogat je z vitamini C, B6 in folno kislino – vsi prispevajo k zdravemu imunskemu sistemu.

Za eno porcijo šteje le 9 kroglic brstičnega ohrovta.

Kostanj

Ali ga spečete na ponvi ali pa z njim nadevate purana, kostanj vsebuje najmanj maščob med vsemi oreščki – le 2,7 grama maščob na 100 g in 170 kalorij. Poleg tega pa vsebuje tudi za črevesje zdrave vlaknine, za kožo blagodejne B vitamine in kalij, ki uravnava krvni tlak.

Puran

Puran je tekom celega leta priljubljeno meso med nutricionisti in fitneserji in to z zelo dobrim razlogom. Ne le, da to meso vsebuje malo maščob, ampak je tudi dober vir cinka – mineral, ki je pomemben za zdravo kožo – in visoko vsebnost beljakovin (31 gramov na velik zrezek), ki so ene od glavnih gradnikov kolagena. Zrezek običajne velikosti vsebuje 140 kalorij in le 1,5 grama maščob.