Praznični recept: Belo kuhano vino (na zdrav način)
Le redko kdo si veseli december predstavlja brez kuhančka. Kuhano vino je vsekakor najbolj priljubljena pijača v prazničnem času tako na domačih prazničnih zabavah kot tudi zabavah na prostem, žal pa pogosto vsebuje pretirane količine nezdravega sladkorja, ki ga v decemberskem času tako ali tako zaužijemo v izobilju že s pecivi in piškoti. In prav zaradi tega ti danes predstavljamo recept za slastno kuhano vino, ki mu namesto klasičnega sladkorja dodaš zdrav kokosov sladkor!
Belo kuhano vino
Sestavine:
- 1 l belega vina
- 1/2 l vode
- 2 mandarini klementini: 1 ožeta in 1 narezana na kolute
- 6 klinčkov
- 1/4 čajne žličke cimeta (ali 1 cimetovo palčko)
- 4 jedilne žlice (oz. po okusu) kokosovega sladkorja
Priprava:
1. V večjo posodo na srednje močnem ognju dodaj kuhano vino, vodo, mandarinin sok, rezine klementine, klinčke, cimet in kokosov sladkor. Tekočino dobro segrej in tik pred vretjem odstavi.
2. Pusti stati 15 minut, nato pa postrezi v kozarce/skodelice z ročaji.
*Na povsem enak način lahko pripraviš tudi kuhančka iz rdečega vina.
Ne spreglej pa tudi recepta za kuhano vino z granatnim jabolkom in zdrav in veganski jajčni liker (eggnog)!