Praznično sladkanje: Zdravi medenjaki

To je zdrava različica priljubljenih prazničnih piškotkov – medenjakov! Zdravi so predvsem zato, ker so nekatere klasične sestavine zamenjali njihovi zdravi nadomestki: namesto bele moke je v receptu polnozrnata (lahko uporabiš tudi pirino), maslo je zamenjalo kokosovo olje, beli sladkor pa kokosov (ali rjavi) sladkor.

Zdravi medenjaki

Sestavine (za 36 medenjakov):
Za medenjake:

  • 3 skodelice (310 g) polnozrnate ali pirine moke + za delovno površino
  • 2 čajni žlički mletega ingverja
  • 2 čajni žlički mletega cimeta
  • 3/4 čajne žličke košer ali himalajske soli
  • 1/2 čajne žličke zmletih nageljnovih žbic
  • 1/2 čajne žličke fino mletega črnega popra
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone
  • 1/4 čajne žličke pecilnega praška
  • 1/2 skodelice stopljenega kokosovega olja
  • 1/2 skodelice melase brez žvepla
  • 1/2 skodelice kokosovega sladkorja
  • 1 veliko jajce (lahko ga nadomestiš z veganskim jajcem)

Za limonin preliv:

  • 1/2 skodelice sladkorja v prahu
  • 1/4 čajne žličke limonine lupinice (neobvezno, za bolj intenziven okus po limoni)
  • 2 1/4 čajne žličke limoninega soka

Priprava:

1. V srednje veliki posodi zmešaj moko, ingver, cimet, sol, nageljnove žbice, poper, sodo bikarbono in pecilni prašek. Dobro premešaj.
2. V majhni skledi zmešaj kokosovo olje in melaso in z metlico dobro premešaj. Dodaj kokosov sladkor in zopet z metlico premešaj. Če se sladkor nikakor ne bo hotel med mešanjem stopiti, mešanico 20 sekund segrevaj v mikrovalovni ali pa na nizkem ognju samo toliko časa, da se sladkor stopi in ga lahko vmešaš v zmes. Nato dodaj jajce in ponovno dobro premešaj, da nastane homogena zmes.
3. Tekočo zmes zlij v suho mešanico in dobro premešaj. Če se ti zdi, kot da nimaš dovolj tekočine, samo nadaljuj z mešanjem.
4. Testo razdeli na dva dela. Iz obeh polovic naredi približno 1,5 centimetra debela kvadrata in vsakega posebej zavij v prozorno folijo. Postavi v hladilnik, da se testo popolnoma ohladi – za vsaj 1 uro ali pa kar čez noč.
5. Pečico predhodno segrej na 175 °C in pekač obloži s peki papirjem. Rahlo pomokaj delovno površino in na njej razvaljaj eno polovico, dokler ni testo debelo dobrega pol centimetra. Če je testo zelo trdo ali drobljivo, počakaj nekaj minut, da se malo segreje na sobni temperaturi. Ponovi postopek razvaljanja.
6. S piškotnimi modelčki izreži oblike in jih polagaj na peki papir, s tem da puščaš približno 1 centimeter prostora med dvema medenjakoma (to testo se rahlo napihne med pečenjem). Ostanke testa združi v kroglico in jo zopet razvaljaj. Postopek ponavljaj, dokler ne porabiš celotnega testa in nato nadaljuj še z drugo polovico testa.
7. Pekač postavi v pečico in peci medenjake približno 8 minut. Če pa si želiš bolj hrustljave pa jih peci 11 minut. Medenjaki bodo še bolj hrustljavi, ko se ohladijo.
8. Če bi rada okrasila medenjake, naredi limonin preliv. V manjši posodi zmešaj sladkor v prahu, limonin sok in po želji limonino lupinico. Z metlico dobro premešaj. Prelij v polivinil vrečko v en vogal, iztisni ves zrak, nato pa odreži majhen del konice vogala in začni z okraševanjem. Glazura se bo počasi strjevala, vendar nikoli ne tako zelo kot klasična sladkorna glazura.
9. Preden piškotke pospraviš v posodo za shranjevanje, počakaj vsaj 1 uro, da se glazura strdi. Piškotke shranjuj na sobni temperaturi vse do enega tedna.