Predstavljamo živila, ki bodo tvoje zobe ohranila zdrave

In nekatera te bodo zagotovo presenetila!

Ko gre za ohranjanje zdravih zob, smo domnevali, da glavno vlogo pri tem igrata le redno čiščenje z zobno pasto in nitkanje. In čeprav sta ščetkanje in nitkanje zelo pomembna, pa izgleda, da tudi tvoja prehrana igra zelo pomembno vlogo pri ohranjanju zob brez kariesa.

In morda je pravilna prehrana celo še bolj pomembna od rednega ščetkanja! Tako vsaj meni zobozdravstveni strokovnjak dr. Steven Lin: “Morda vas bo to presenetilo, ampak vaša zobna pasta sploh ni tako pomembna. Pravzaprav v primerjavi z ustrezno prehrano tudi ščetkanje in nitkanje nista tako učinkovita.”

V nadaljevanju pa dr. Lin pojasnjuje, da so “zobje živi organi, ki potrebujejo pravilno prehrano za regeneracijo in vzdrževanje zdrave ravni sklenine in dentina”.

Ko imaš v telesu dovolj vitaminov in mineralov se bodo zobje naravno regenerirali ter ostali močni in zdravi. Če pa ne zaužiješ dovolj hranil, pa bakterije in kislina v ustih preprečujejo proces zdravljenja in razkrajajo zobe hitreje kot se ti lahko regenerirajo.

Čeprav si morda misliš, pa tvojim zobem ne škodujejo le sladkarije in sladkor, zelo škodljiva je tudi slaba prehrana – pomanjkanje hranil lahko prav tako oslabi tvoje zobe. V dobi prenatrpanih vsakdanjikov in pomanjkanju časa kaj hitro podležemo ‘junk’ hrani.

In kaj bi torej morali jesti za lep in zdrav nasmeh? Po mnenju dr. Lina je najbolj pomembno to, da vneseš v telo dovolj pravih vitaminov. Ključna so štiri hranila, ki jih potrebujejo tvoji zobje in nekatera živila, ki jih vsebujejo, te bodo zagotovo presenetila:

Vitamin A: goveja jetra, ribe, mleko, jajca
Vitamin D: mastne ribe, gobe, mlečni izdelki
Vitamin K2: mehki siri, jajca, maslo, jetra, salame
Vitamin E: špinača, brokoli, oreščki