Domov » Zanimivosti » Preprost nasvet: Kako lahko tudi ti postaneš boljši poslušalec

Preprost nasvet: Kako lahko tudi ti postaneš boljši poslušalec

Zanimivosti
Preprost nasvet: Kako lahko tudi ti postaneš boljši poslušalec
📷 Profimedia

Tvoja kolegica nujno potrebuje nekoga, ki bi ji prisluhnil. Odpraviš se do nje s steklenico rdečega, banjico sladoled in ji dovoliš, da se ti izpove. V celoti ji posvetiš svojo pozornost – telefon si dala na potiho, ga pospravila v torbico, le-to pa odložila daleč stran od rok. Ampak, obstaja ena stvar, zaradi katere lahko kaj hitro iz najboljše poslušalke postaneš najslabša: daš nasvet.

Zakaj? Ko se ti ljudje želijo zaupati, preprosto potrebujejo le poslušalca – želijo si nekomu povedati svojo različico zgodbe. V tistem trenutku si potrebujejo prijatelja, ki bo sedel zraven njih in kot goba vsrkal vse detajle o nadležnem sodelavcu, arogantnem bivšem itd. Čeprav je popolnoma OK (in celo kvaliteta dobrega poslušalca), če postavljaš vprašanja, vendar pa nihče ne zahteva od tebe, da rešuješ probleme. Če boš začela dajati neželene nasvete, se lahko kaj hitro tvoji prijateljici zazdi, da ni bila slišana, kar pa je bilo pravzaprav bistvo vajinega srečanja.

Že res, da se ti to zdi malo nasprotujoče, ker bi ji resnično rada pomagala, ampak nasvete raje prihrani za drugi (ali celo tretji) obisk, ko ti bo tarnala zaradi istih problemov. Obstaja zelo velika verjetnost, da je morala le dati vse iz sebe, da se lahko premakne naprej. (Pomisli malo, zagotovo si bila tudi ti že kdaj v taki situaciji, ko si nisi želela nasvetov, ampak le povedati svojo zgodbo.)

Torej, vsedi se, sprosti in vsrkaj vsako njeno besedo. Tvoja naloga je veliko lažja, kot si morda misliš!