Recept: Presna karamelna cheesecake tortica
Zdrava karamela? Ali je to sploh mogoče? Je! Ta okusna presna karamelna cheesecake tortica bo na zdrav način potešila tvojo željo po torticah in karameli. Če jo boš pripravljala za kakšno zabavo, ti seveda ni potrebno mase razdeliti v 4 modelčke ampak jo pretresi v en okrogel pekač. Oblizovanje prstov in repete zagotovljena tudi pri nepresnojedcih!
Presna karamelna cheesecake tortica
Sestavine:
Čokoladna osnova:
- 2 žlici kokosovega olja, stopljenega
- 1/2 skodelice datljev, namočenih v vroči vodi za 5 minut
- 1/2 skodelice kokosove moke
- 1/2 skodelice mandljev
Karamelna masa:
- 3/4 indijskih oreščkov, namočenih v vodi vsaj 1 uro
- 1/4 skodelice makadamij, namočenih v vodi vsaj 1 uro
- 2/3 skodelice kokosovega mleka
- 2 1/2 žlici javorjevega sirupa
- 2 1/2 žlici kokosovega olja, stopljenega
- 1/2 žlice tahinija (sezamova pasta)
- 2 čajni žlički mesquite v prahu (ali kateregakoli drugega naravnega sladila)
- 1 čajna žlička vanilije v prahu
- Presna čokolada, kakavova zrna in mandlji za okras
Postopek:
- Namaži 4 ramekine (majhne glazirane keramične ali steklene posodice za peko) s kokosovim oljem. Za še lažje odstranjevanje tortic iz modelčkov pa lahko vanje položiš 2 daljša trakova peki papirja, tako da ustvariš zavihka, ki ju z lahkoto dvigneš.
- Vse sestavine za osnovo stresi v blender in mešaj toliko časa, da se sestavine lepo prepojijo med seboj. Če je potrebno, lahko dodaš malo vode.
- Maso razdeli na 4 dele in jo potisni v dno vsakega ramekina ter jih nato postavi v zamrzovalnik.
- V očiščen blender stresi vse sestavine za karamelno maso, razen sestavin za okras. Blendaj približno 5 minut na visoki hitrosti oz. dokler masa ni lepo kremasta.
- Vlij v ramekine po vrhu čokoladne osnove.
- Postavi v zamrzovalnik za nekje 2 uri.
- Pred serviranjem prelij s stopljeno presno čokolado in okrasi z mandlji ter kakavovimi zrni.