Presne kokosovo-bananine ploščice
Hitra in enostavna zamrznjena sladica z minimalno dodanega sladila je navdihnjena po priljubljeni Elvisovi piti. Slanino je pri tem zdravem receptu zamenjala čokolada, pri maslu pa lahko izbiraš med arašidovim, ki je tudi v originalni piti ali pa mandljevim. Ker se presne ploščice zelo hitro topijo, jih boš morala jesti sproti, torej takoj, ko jih vzameš iz zamrzovalnika.
Presne kokosovo-bananine ploščice
Sestavine:
Za podlogo:
- 1,5 skodelice celih mandljev
- 2 jedilni žlici kokosovega olja
- 2 jedilni žlici kokosovega nektarja (lahko uporabiš tudi sirup iz rjavega riža, agavin sirup, med,…)
- 1 jedilna žlica mandljevega ali arašidovega masla
- 1/2 čajne žličke cimeta
- ščepec fino mlete morske ali himalajske soli
Za srednjo plast:
- 2 srednje zreli banani, olupljeni
- 1/4 skodelice kokosovega olja, zmehčanega
- 2 jedilni žlici mandljevega ali arašidovega masla
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- ščepec fino mlete morske ali himalajske soli
Za čokoladni preliv:
- 3 jedilne žlice kapljic temne čokolade
- 1/2 jedilne žlice kokosovega olja
Priprava:
1. 20-centimetrski kvadratni pekač obloži z dvema slojema pravokotno odrezanega peki papirja, ki naj bosta tudi pravokotno položena v pekač. Zaradi tega boš potem pecivo lažje dvignila.
2. Za podlogo: Mandlje stresi v multipraktik in jih zmelji v drobne koščke, malo večje od peska. Zdaj dodaj še ostale sestavine za podlogo in miksaj, dokler se zmes ne sprime skupaj (če je potrebno, vmes malo postrgaj stene blenderja). Zmes mora biti nekoliko lepljiva in se ob stisku s prsti, zlepiti skupaj. Če se ne in je še vedno drobljiva, dodaj malo vode in miksaj nekaj sekund.
3. Mešanico za podlogo stresi v obložen pekač, jo enakomerne razporedi, nato pa dobro pritisni ob dno. Lahko si tudi malo zmočiš prste, da se ti zmes ne bo lepila nanje. Na koncu lahko uporabiš tudi valjček za pecivo, da popolnoma zgladiš površino, vendar ta korak ni obvezen. Postavi v zamrzovalnik, medtem pa naredi srednjo plast.
4. Srednja plast: Posodo blenderja na hitro operi. Vse sestavine za srednjo plast stresi v blender in zmiksaj do gladkega. Vzemi podlogo iz zamrzovalnika in čez njo prelij srednjo plast. Zgladi površino in zopet postavi v zamrzovalnik za vsaj 1 do 1,5 ure oziroma dokler ni zmes zelo trda na dotik.
5. Čokoladni preliv: Ko je srednja plast popolnoma trda, pripravi preliv. V manjši posodici na majhnem ognju segrej čokolado in kokosovo olje ter konstantno mešaj. Ko se polovica čokoladnih kapljic stopi, odstavi posodo s štedilnika in nadaljuj z mešanjem, dokler se čokolada popolnoma ne stopi.
6. Pecivo vzemi iz zamrzovalnika in nato še previdno iz pekača ter ga položi na desko. Na peki papirju ga razreži na kvadrataste ploščice in prelij s čokolado. Pecivo še zadnjič postavi v zamrzovalnik, da se čokolada strdi.
7. V ploščicah uživaj direktno iz zamrzovalnika, saj se zelo hitro topijo (že po nekaj minutah). Ploščice lahko shranjuješ v polivinil vrečki ali posodici v zamrzovalniku.