Razkrito! To je razlog, zakaj postanemo razdražljivi, ko smo lačni

Kriva je raven glukoze v krvi!

Tudi ti postaneš razdražljiva, ko dolgo časa ne zaužiješ nobene hrane? Tečnobna lakota (ali ‘hungry anger’ oziroma ‘hangry’) je običajen pojav, ki ga priznava tudi znanost. Preskakovanje obrokov ali biti dolgo časa brez hrane lahko povzroči, da raven glukoze v krvi močno pade, zaradi česar postanemo zelo občutljivi, razdražljivi in nezmožni izpolnjevati čisto osnovnih nalog.

Naša telesa obdelajo hrano, ki jo zaužijemo – razgradijo hranilne snovi, da lahko normalno funkcioniramo. Prav zaradi tega pogosto slišimo, da je hrana gorivo za naše telo in – podobno kot pri požarih ali avtomobilih – če prekiniš dotok goriva, bo stvar postopoma prenehala delovati.

Mnogi med nami zaradi lakote postanemo razdražljivi, zmedeni in včasih celo jezni. Razlog za to je zelo preprost in je povezan s hranilnimi snovmi, ki jih dobimo s hrano in reakcijo možganov, ko telo osiromašimo teh hranil. Ko zaužijemo obrok, se hranila iz njega absorbirajo v telo ter spremenijo v enostavne sladkorje kot je glukoza ter aminokisline in maščobne kisline.

Ko preteče kar nekaj časa od zadnjega obroka, začne raven glukoze v telesu padati. In medtem ko naši organi in mišice delujejo še naprej normalno brez zanašanja se na glukozo, to ne velja tudi za naše možgane, saj za normalno delovanje nujno potrebujejo glukozo. Ko njene ravni v telesu upadejo, se veliko težje skoncentriramo in nas hitro zmoti čisto vsaka malenkost. To lahko posledično povzroči povečano razdražljivost in jezo, ker se ne znamo več kontrolirati glede obnašanja, saj se vse bolj začnemo osredotočati le na to, kako bi povečali raven glukoze v telesu.

Pomanjkanje glukoze pa povzroči tudi, da naši možgani pošljejo signale določenim organom, da lahko povečajo raven glukoze tako, da začnejo sproščati določene hormone. Nekateri izmed teh sproščenih hormonov sta med drugim tudi kortizol in adrenalin, ki v telesu sprožita nagon po “borbi in preživetju”, kar se odrazi v naši hitri razdražljivosti.

Bistvo: nikoli ne preskakuj obrokov! Konstantni manjši prigrizki so veliko bolj zdravi, poleg tega pa ti bodo tudi pomagali do bolj vitke postave!