Recept: Cvetačni zrezki z avokadovo omako
Cvetača ni nič manj kot izjemno vsestranska. Lahko jo dodaš v solato, rižoto, narediš polpete, tortilje ali cvetačni pire, lahko pa jo pripraviš tudi kot zrezek.
Cvetačni zrezki ti omogočajo, da jih obložiš z obilico omake in prelivi. So kot prazno platno, ti pa iz njih ustvariš umetnino. Postrežeš jih lahko z lososom, mesnim zrezkom, pire krompirjem ali katerokoli drugo prilogo.
Cvetačni zrezki z avokadovo omako
Sestavine:
- 1/2 manjše glave cvetače, narezane na dober centimeter debele rezine
- 3 jedilne žlice avokadovega olja
- sol
- sveže mlet črni poper
- 1 koruzni storž
- 1 čajna žlička rdeče paprike v prahu
- 2 jedilni žlici zdrobljenega cotija sira (ali feta sira)
- 1 jedilna žlica sesekljanih listov koriandra, za okras
Za avokadovo-koriandrovo omako:
- 1/4 skodelice (60 ml) nesladkane kokosove smetane
- 1 avokado
- sok 1 limete
- 1/4 skodelice (10 g) svežih listov koriandra
- 2 stroka česna
- 1/4 čajne žličke soli
Priprava:
1. Speci zrezke: Medtem ko se na visoko temperaturo segreva namizni kuhinjski žar (če ga nimaš, lahko segreješ tudi ponev), pripravi zrezke.
2. V velikem loncu zavri vodo. Po 2 cvetačna zrezka naenkrat blanširaj v vreli vodi okoli 40 sekund, nato pa jih položi na peki papir. Postopek ponovi z vsemi cvetačnimi rezinami in tudi cvetačnimi cvetkami, ki so odpadle med rezanjem na rezine. Zblanširano cvetačo premaži z dvema jedilnima žlicama avokadovega olja ter začini s soljo in poprom.
3. Koruzo premaži s preostalo jedilno žlico avokadovega olja ter začini s soljo, poprom in papriko.
4. Na žar položi aluminijasto folijo, nanjo pa položi cvetačo in koruzo. Cvetačo peci na vsaki strani po približno 5 minut, da nekoliko porjavi. Koruzo malo obrni vsake 3 minute. Ko postane nekoliko svetlejša in vidno pečena, jo prestavi na peki papir, da se ohladi.
5. Naredi omako: Kokosova smetana mora bit povsem gladka; če ni, jo po 30 sekund naenkrat segrevaj v mikrovalovni pečici, da postane bolj podobna mleku.
6. Kokosovo smetano, avokado, limetin sok, koriander, stroka česna in sol položi v kuhinjski mešalnik. Miksaj 10 sekund, nato z gumijasto lopatico postrgajte po obodu in ponovno miksaj še 5 do 10 sekund, dokler ne nastane gladka krema. Postavi na stran.
7. Ko je koruza ohlajena, jo postavi pokonci na rezalni deski in z ostrim nožem odreži stran koruzna zrna.
8. Cvetačne zrezke preloži na krožnike. Na vsak zrezek položi veliko žlico avokadovo-koriandrove omake in potresi s cvetačnimi cvetkami, koruznimi zrni, zdrobljenim cotija sirom in seskeljanim koriandrem.
(Vir: Cauliflower Power)