Recept: Hrustljavi piškotki brez slabe vesti
Vse sladkosnedke se zagotovo strinjate, da je po kosilu vedno prostor vsaj še za en piškotek! In za vse tiste, ki bi rade uživale v tej hrustljavi sladici brez slabe vesti, tako kot naša blogerka tedna in model Rachel Barnes, smo tokrat pripravili okusni veganski recept z ovsenimi kosmiči (če si alergična na gluten poišči take, ki ga ne vsebujejo) in banano, ki vse sestavine lepo poveže skupaj namesto jajc. Mandljevo moko, ki jo boš tudi potrebovala pri tem receptu, lahko narediš kar sama v multipraktiku tako, da vanj streseš cele mandlje in jih melješ samo toliko časa, da je tekstura peskasta. Če boš šla predaleč boš naredila mandljevo maslo, ki je odličen nadomestek za arašidovo maslo, tako da v nič zagotovo ne bo šlo. 😉 In ne nazadnje še kokosovo olje, ki naj bo v tekoči obliki, saj ga boš tako lažje umešala v banane.
Hrustljavi ovseni piškotki z banano in čokoladnim čipsom
Količina zadostuje za približno 30 piškotov.
Sestavine:
- 3 velike, zrele banane – zmečkane
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 1/4 skodelice kokosovega olja v tekoči obliki (alternativa: olivno olje)
- 2 skodelici ovsenih kosmičev
- 2/3 skodelice mandljeve moke
- 1/3 skodelice kokosove moke
- 1/2 čajne žličke cimeta
- 1/2 čajne žličke fino mlete morske soli
- 1 žlička pecilnega praška
- 170-200g čokoladnega čipsa ali nasekljane temne čokolade
Priprava:
1. Pečico segrej na 180 stopinj.
2. V veliki skledi zmešaj banane, ekstrakt vanilije in kokosovo olje.
3. V drugi skledi z metlico zmešaj ovsene kosmiče, mandljevo moko, kokosovo moko, cimet, sol in pecilni prašek.
4. Suhe sestavine dodaj k mokrim sestavinam v prvi posodi in mešaj toliko časa, da se sestavine lepo premešajo in sprimejo skupaj.
5. Na koncu na hitro vmešaj še čokoladni čips/koščke.
6. Testo je malo bolj ohlapno kot standardno testo za piškote, vendar ne skrbi, tako mora biti.
7. V pekač položi peki papir. Z žlico zajemi maso, količinsko za 2 čajni žlički in jo položi na peki papir. Med vsakim piškotkom naj bo približno 1 cm prostora.
8. Ko zapolneš pekač, ga daj v pečico v zgornjo tretjino in peci piškotke nekje 12-14 minut oz. toliko časa, da zgoraj lepo porjavijo, spodnja stran pa ni zažgana.