Recept: Namaz iz popečene cvetače
Je to posodobljena oblika humusa?
Le česa vsega se ne da narediti iz cvetače: cvetačno testo za pizzo, pire krompir, cvetačni polpeti in zdaj še cvetačni namaz, ki spominja na humus?
Namaz iz popečene cvetače preprosto moraš poskusiti. Odličen je za razne zabave, kot tudi za zdrav prigrizek, zajtrk ali večerjo, ko ga namažeš na popečen polnozrnat toast.
Namaz iz popečene cvetače
Sestavine:
- 1 glavo cvetače
- 6 strokov česna
- 1 čebulo, narezano na četrtine
- malo olivnega olja
- sol
- poper
- paprika v prahu
- 1 jedilna žlica kisle smetane
- sok 1 limone
- 1/2 čajne žličke nastrgane limonine lupinice
- 1 čajna žlička kopra
- 1 čajna žlička posušene mete
Priprava:
1. Pečico segrej na 200°C.
2. Cvetačo nareži na manjše kose in jih položi na pekač obložen s peki papirjem. Dodaj cele stroke česna in čebulo ter pokapaj z olivnim oljem. Pladenj malo pretresi levo-desno, da se olje lepo razporedi po celotni površini. Posoli, popraj in potresi papriko v prahu.
3. Pladenj postavi v segreto pečico in peci 20 minut.
4. Vse sestavine s pladnja preloži v posodo in jih zmiksaj s paličnim mešalnikom.
5. V zmes dodaj kislo smetano, sok limone, limonino lupinico, koper in meto. Dobro premešaj z žlico ali vilico.
6. Namaz postrezi s papriko, popečenim toastom ali krekerji, lahko pa ga namažeš tudi na palačinke ali tortilje.