fbpx

Preprosto in zdravo: Cvetačni polpeti

Okusni, zdravi in predvsem zelo preprosti cvetačni polpeti so odlična priloga mesnim jedem ali pa kot samostojni obrok. Primerni so za vegetarijance ali mesojedce, ki si želijo malo premora od mesa, vegani pa boste za pripravo tega slastnega recepta morali kokošje jajce nadomestiti s chia ali lanenim jajcem. Pripravljena? Ah, kakšno vprašanje, ti si bila že ob rojstvu pripravljena!

Cvetačni polpeti

Sestavine:

  • 1/2 cvetače
  • 1 kokošje jajce (vegani ga nadomestite s chia ali lanenim jajcem – recept zanj najdeš tukaj)
  • 1/4 čajne žličke košer ali himalajske soli (lahko tudi morske)
  • 1/8 čajne žličke popra
  • 1/8 čajne žličke česna v prahu
  • 1/2 čajne žličke čebule, zmlete
  • 1 čajna žlička kokosovega olja

Priprava:

1. Cvetačo naribaj s pomočjo ribežna, da ustvariš cvetačne košče oz. nekakšen cvetačni “riž”.
2. V posodo stresi naribano cvetačo, zmleto čebulo, jajce, sol, poper, česen v prahu in dobro zmešaj, da se vse sestavine prepojijo.
3. Na srednje vroči ponvi segrej 1 čajno žličko kokosovega olja.
4. Z žlico daj pol cvetačne zmesi na ponev in jo nežno potisni navzdol, da se malo splošči, pri tem pa ves čas pazi, da se polpet ne razleze preveč.
5. Na eni strani peci približno 3-4 minute oz. dokler robovi ne postanejo zlato-rjave barve.
6. Polpet previdno obrni in ga tudi na drugi strani peci 3-4 minute, da se robovi lepo zapečejo ter da se cvetača in čebula skuhata.
7. Prestavi na krožnik in potresi s sveže nasekljanim drobnjakom. Pa dober tek!

Rada kuhaš zdravo? Potem moraš preizkusiti tudi cvetačno testo za pizzo in pire “krompir”, ki to ni!