Recept: Souffle palačinke
Najbolj puhaste palačinke na svetu!
Bi rada presenetila goste, svoje otroke ali pa si si preprosto zaželela malo drugačnih palačink? Potem so souffle palačinke točno to, kar iščeš! Slastne in puhaste palačinke z mehko sredico in povsem drugačne na izgled, bodo navdušile čisto vsakega.
Souffle palačinke
Sestavine:
- 3 jajčni beljaki
- 2 jajčna rumenjaka
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 30 g moke
- 15 g mleka
- 10 g olja
- 50 g sladkorja
Priprava:
1. Loči jajčne beljake od rumenjakov.
2. V posodi z metlico zmešaj rumenjaka, vanilijev ekstrakt, mleko in olje.
3. Skozi cedilo nežno presej moko v tekočo zmes. Dobro in hitro premešaj z metlico, da se ne naredijo grudice.
4. V drugi posodi z ročnim mešalnikom iz jajčnih beljakov stepi sneg. Postopoma dodajaj po 1/3 sladkorja in vsakič dobro premešaj.
5. Malo beljakove meringe dodaj rumenjakovi zmesi in na hitrosti zmešaj z metlico. Nato postopoma dodajaj še preostalo meringo in nežno mešaj z lopatico, da ostane v masi zrak.
6. Štedilnik nastavi na najmanjši ogenj, ponev pa namasti z maščobo (odvečno obriši s papirnato brisačko).
7. Temperatura ponve mora biti med 130°C in 140°C.
8. Z zajemalko za sladoled zajemi maso in jo lepo položi na ponev. Nato na vsak kupček položi še eno “kepico”.
9. Po ponvi pokapaj 1 jedilno žlico vode in peci pokrito 4-5 minut.
10. Z lopatico previdno obrni palačinke in pazi, da se ne poškodujejo.
11. Po ponvi ponovno pokapaj 1 jedilno žlico vode in peci pokrito 5 minut.
12. Postrezi s sladkorjem v prahu in malo masla.
Ne spreglej tudi receptov za palačinke na nemški način, beljakovinske palačinke iz samo 3 sestavin in mandljeve palačinke brez mleka!