Domov » Prehrana » Recept: Topla kvinojina solata s pečenim brstičnim ohrovtom

Recept: Topla kvinojina solata s pečenim brstičnim ohrovtom

PrehranaRecepti
Recept: Topla kvinojina solata s pečenim brstičnim ohrovtom
📷 The Gourmet Gab

Zdrava, veganska in brezglutenska!

Topla kvinojina solata je odlična kot priloga ali pa kot samostojna jed. Je polna beljakovin in hranilnih snovi, poleg tega pa tudi izjemno zdrava in enostavna za pripravo. Namesto špinače lahko dodaš katerokoli drugo zelenjavo, ki jo imaš doma ali pa v olju namočene suhe paradižnike.

Kvinojina solata s pečenim brstičnim ohrovtom

Sestavine:
Za osnovo:

  • 500 g ali 4 skodelice brstičnega ohrovta, razpolovljenega
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • ščep soli
  • ščep popra
  • 1/4 čajne žličke kajenskega popra (neobvezno)
  • 1 skodelica nekuhane kvinoje
  • 2 skodelici zelenjavne jušne osnove (ali vode)
  • 1/3 čebule, sesekljane
  • 1/4 skodelice zelenjavne jušne osnove ali 1 jedilna žlica olivnega olja za praženje
  • ščep soli
  • ščep popra
  • 1 strok česna, zmlet
  • 3 skodelice špinače ali listnatega ohrovta

Za limonino-tahinijev preliv:

  • nastrgano lupinico in sok 1 limone
  • 2 jedilni žlici tahinija
  • 1-2 jedilni žlici vode, za želeno konsistenco
  • 1 čajna žlička javorjevega sirupa
  • sol in poper po okusu

Priprava:

1. Pečico predhodno segrej na 200°C in obloži pekač s peki papirjem.
2. Polovice brstičnega ohrovta v večji posodi zmešaj z olivnim oljem, soljo, poprom in kajenskim poprom. Pretresi na peki papir in peci 20-25 minut oziroma dokler se ne zapečejo zlato-rjavo in postanejo hrustljavi.
3. V posodi zmešaj kvinojo in zelenjavno juho. Zavri in nato zmanjšaj ogenj ter kuhaj 20 minut.
4. Medtem začni na srednjem ognju pražiti čebulo na 1/4 skodelici zelenjavne jušne osnove ali žlici olivnega olja, da postane prozorna. Dodaj česen, sol, poper in špinačo. Praži približno 3 minute, da špinača “oveni”. Odstavi z ognja.
5. V manjši skledici zmešaj z metlico vse sestavine za preliv, da nastane gladka zmes.
6. V večji posodi za serviranje zmešaj kuhano kvinojo, špinačo s čebulo in pečen brstični ohrovt. Vse skupaj prelij s tahinijevo omako in dobro premešaj.
7. Postrezi in uživaj!

(The Glowing Fridge)