Recept: Veganska kisla smetana

Nobenih težav nimaš z nadomeščanjem kravjega mleka z rastlinskim, saj je dandanes na voljo ogromno različnih opcij. Kaj pa, ko recept zahteva kislo smetano, ti pa ne uživaš mlečnih izdelkov? Na srečo obstaja zelo enostaven recept za vegansko kislo smetano, ki je kremasta, polnega okusa in malo kisla, točno takšna kot klasična kisla smetana.

Veganska kisla smetana

Sestavine (za 1 skodelico):

  • 1 skodelica indijskih oreščkov; namočenih v vodi vsaj 4 ure, če nimaš močnega blenderja
  • 1/2 skodelice vode
  • 1 jedilna žlica limoninega soka (po potrebi več)
  • 1 čajna žlička jabolčnega kisa
  • dobro 1/4 čajne žličke soli
  • 1/4 čajne žličke gorčice

Priprava:

1. Če si indijske oreščke namakala, potem jih speri pod tekočo vodo in odcedi.
2. V blenderju zmešaj indijske oreščke, vodo, limonin sok, kis, sol in gorčico. Miksaj toliko časa, da nastane gladka, kremasta zmes. Po potrebi vmes postrgaj stranice blenderja. V kolikor imaš težave z miksanjem, dodaj še malo vode.
3. Poskusi in po potrebi dodaj čajno žličko limoninega soka, če si želiš še več kislosti ali soli, če bi rada bolj poln okus. Postrezi takoj ali shrani v hladilnik za pozneje.
4. Ostanek lahko hraniš v hladilniku do 5 dni. Sčasoma bo postajala vse bolj gosta in če potrebuješ redkejšo kislo smetano, jo preprosto razredči z malo vode.